Въвеждат минимално съдържание на месо в колбасите
Нови изисквания за хранителните стоки. Вече ще е описано колко точно месо има в колбасите. Така, напремир, ще знаем, че когато купуваме кренвирши, съдържанието на месо в тях ще е минимум 50%. Подобни ще се изискванията за наденица и други колбаси. В каймата, съдържанието на месо ще трябва да е поне 70- 80 процента.
За млечните производения ще се запише, че се приготвят от поне 5 литра мляко. Все още не е решено дали ще има изисквания и за безалкохолни напитки, шоколади и други храни.
Новите правила са поздготвени от министерство на земеделието, а целта им е да се избегне двойния стандарт в храните. Само един пример - в Италия има изискване безалкохолните напитки да съдържат поне 12% плодов сок. Затова това там производителите го спазвали, а у нас същата напитка се предлага с 5% сок.
В момента в България има стандарт "Стара планина" за храните, но той не е задължителен.