Парламентът прие отчета на СЕМ след дебат за свободата на словото у нас

Парламентът прие отчета на СЕМ след дебат за свободата на словото у нас
A A+ A++ A

Парламентът прие Отчета за дейността на Съвета за електронни медии (СЕМ) за 2017 г. след дебат за свободата на словото у нас. В залата присъства и председателят на регулатора София Владимирова. Докладът беше приет с 85 гласа "за", 38 "против" и 38 въздържали се.
 
В него се отчита, че през миналата година е осъществен общ обем наблюдение на радио- и телевизионни програми в размер на 28 491 часа върху 161 програми, от тях телевизионните са 89, а радиопрограмите са 72. Сред по-важните акценти през периода от СЕМ посочват избора на генерален директор на Българската национална телевизия по изцяло нова процедура в четири етапа; посредническата роля в постигането на споразумение между Българското национално радио и "Музикаутор" за уреждане на права за излъчване на музикални споразумения; специализирания мониторинг по време на предизборната кампания за народни представители за периода от 24 февруари до 26 март 2017 г.
 
Александър Симов от "БСП за България" определи отчета като абсолютно бюрократичен текст, пълен със суха статистика, в който няма дори и един извод. Той отбеляза, че България вече е на 111-то място по свобода на словото, но притеснение няма, защото в отчета нямало и една дума за това. "Възложихте на колегите от СЕМ свърхотговорности, а на доклада - свръхочаквания", заяви в отговор Тома Биков от ГЕРБ.

Павел Шопов от "Обединени патриоти" изрази съжаление, че дебатът се разделя на управляващи и опозиция. Той отбеляза, че от електронните медии се формира общественото мнение. Сигурно няма по-нереформирана и несвободна сфера от тази на медиите, коментира Шопов и се обяви за "коренни преобразувания".

Депутатът на ДПС Велислава Кръстева припомни, че нейни колеги са внесли законопроект, който дава възможност да бъде осветена собствеността на медиите и тяхното финансиране. Тя посочи, че наскоро Европейският парламент е отправил призив към всички държави за приемането на такъв регламент.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници