Полският министър на земеделието подава оставка

Полският министър на земеделието подава оставка
Савицки, който ръководи министерството от 2007 година, призова прокуратурата за бързо изясняване на въпроса. Снимка: blog-materiel-agricole.fr
A A+ A++ A

Министърът на земеделието на Полша Марек Савицки ще подаде оставка в сряда, след като бяха разпространени записи, пораждащи съмнение, че той е дал неверни показания в рамките на разследване за нередности при назначаване на служители.

Савицки, който ръководи министерството от 2007 година, призова прокуратурата за бързо изясняване на въпроса, предаде ДПА, цитирана от „Медиапул“.

Неговата аграрна Полска народна партия е коалиционен партньор на водещата управляваща партия „Гражданска платформа“.

Скандалът тръгна в понеделник от всекидневника „Пулс Бизнесу“. Там бе публикуван разговор между Савицки и двама съпартийци, от който излиза, че членовете на партията използват постовете си за лични облаги, както и че министърът е излъгал при обясненията как се назначават хора във ведомството му.

Централното бюро за борба с корупцията в Полша обяви, че вероятно е било извършено престъпление с тяхно участие, а главният прокурор декларира намерение да повдигне обвинения на Савицки за конфликт на интереси.

Двамата съпартийци на министъра са Владислав Серафин от ръководството на аграрната партия и Владислав Лукасик, бивш ръководител на Агенцията за развиване на земеделския пазар.

Савицки определи обвиненията в злоупотреби с фондове и назначаване на свои хора по ключовите позиции като „очерняне“.

#Марек Савицки #Полша #министър на земеделието

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници