Цветанов избегна критиките, наблегна на похвалите

Цветанов избегна критиките, наблегна на похвалите
Каква полицейщина, вие чувствате ли се полицейски репресирана, обърна се с въпрос към представител на медия вътрешният министър в края на брифинга след доклада си пред вътрешната комисия в НС. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов избегна конкретен отговор на въпрос как 12 криминални структури в България правят оборот от 1,8 млрд. евро годишно, каквато е констатацията на ЕК в черновата на мониторинговия доклад.

„Да, действително организираната престъпност генерира огромен финансов ресурс и точно затова ви дадох съпоставка с няколко цифри. Виждате, че от 16 т. хашиш печалбата е над 350-360 млн. евро. Кокаинът трябва ли да ви казвам, че е в пъти повече от това, което те са правили с опериране с финансови средства при реализирането на тези потоци и канали“, изброи някои от случаите Цветан Цветанов пред БГНЕС.

Във вторник той направи равносметка, на която представи пред народните представители от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента реформата в МВР и постигнатите през последните три години резултати.

„Давам ви за пример разследването, което беше в Швейцария за трафик на над 10 т кокаин и пране на пари за 10 млн. евро, които вече са установени и делото е приключено“"продължи той.

Цветан Цветанов коментира, че в черновата на 5-годишния обзорен мониторингов доклад на Европейската комисия има и „добри моменти“.

Според него борбата с организираната престъпност е продължителна, а „в една държава, в която единствено за 1-2-3 г., за един мандат да се свърши това, е почти мисия невъзможна“.

Цветан Цветанов изтъкна, че за първи път правителството има политическа воля за борба с трансграничната и организираната престъпност, и изрази надежда, че това ще бъде отчетено в доклада на ЕК.

„След 2009 г. за първи път имаме ефективна борба с организираната престъпност. С приемането на България през 2007 г. в ЕС влязохме с огромен дефицит в борбата с организираната престъпност и правосъдна система, която да съдейства в тази борба“, продължи вътрешният министър.

По думите му България е изпълнила 100% от препоръките на ЕК, но резултатите не могат да дойдат бързо.

„Имало е случаи за сериозен оказан политически натиск върху съдебната система и затова тя е на това дередже. Винаги съм казвал, че съдебната система и правоохранителната са като скачени съдове“, заяви Цветан Цветанов.

Като критика към управлението на ГЕРБ в неговия ресор той изтъкна недостатъчната публичност на „някои неща, например даренията“.

По-късно призна като самокритика и желанието на МВР да се въведе интерфейс контрола, което не стана.

„Има много неща, които трябва да бъдат извършени – концентриране на оперативната работа в забавените престъпления за минал период, особено неразкритите поръчкови убийства“, каза Цветан Цветанов и добави, че трябва да се разбере истината за прехода в България.

„Каква полицейщина, вие чувствате ли се полицейски репресирана“, обърна се с въпрос към представител на медия вътрешният министър в края на брифинга след доклада си пред вътрешната комисия в НС.

#кокаин #Хашиш #организирана престъпност #„МВР 2009–2012 г. – равносметката“ #Мирослава Тодорова #ВСС #мониторингов доклад #ЕК #МВР #Цветан Цветанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници