ДСБ се обяви против политическата квота във ВСС

ДСБ се обяви против политическата квота във ВСС
Според Михайлова ВСС трябва да престане да е постоянно действащ орган, за да може неговите членове да продължават да са близо до работата си като магистрати и да не вземат „неадекватни решения“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ДСБ предложи да отпадне политическата квота за избор на членове на ВСС, за да могат те да бъдат избирани директно от съдебната власт.

„ДСБ се обявява против политическата квота във Висшия съдебен съвет (ВСС), партията няма да участва в избори на нови членове при настоящия метод на избор на съвета“, заяви зам.-председателят на партията Екатерина Михайлова, цитирана от БГНЕС.

Михайлова представи и друго предложение – броят на членовете на съвета да станат 12 души, колкото е съставът на Конституционния съд, както и техният мандат да се намали от 5 на 3 години. Според нея това ще доведе до много по-ефективен, самостоятелен и действащ ВСС.

Според Михайлова ВСС трябва да престане да е постоянно действащ орган, за да може неговите членове да продължават да са близо до работата си като магистрати и да не вземат „неадекватни решения“.

Тя смята, че трябва да се изравни натовареността на съдиите и магистратите. Спешно трябва да се предприеме тази реформа, за да има действаща съдебна власт, допълни Михайлова.

„Между политиката на ГЕРБ и Тройната коалиция по отношение на съдебната система има пълна приемственост, ГЕРБ и БСП нямат различни интереси, борят се за запазване на политическото влияние върху ВСС“, заяви Радан Кънев, юрист и зам.-председател на ДСБ.

Основна линия на ДСБ е била основната реформа на съдебната власт, което е основна разделителна линия между ГЕРБ И ДСБ, посочи той.

Според Кънев създалата се в момента ситуация около ВСС е вследствие на решенията на премиера Бойко Борисов да не проведе реформи в съдебната власт.

„Очевидно е, че СДС е разделена следва да се види отношението на новото ръководство на партията спрямо ГЕРБ“, каза още Кънев. „Ние продължаваме да стоим зад всички избрани органи и представители на СК като дясна опозиция на ГЕРБ“, допълни Михайлова.

#ДСБ #Екатерина Михайлова #зам.-председател на ДСБ #Висшия съдебен съвет #ВСС #избор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници