Ковачева свика извънредно заседание на ВСС

Ковачева свика извънредно заседание на ВСС
Ковачева свиква извънредно открито заседание на Висшия съдебен съвет в понеделник 16 юли, от 10.00 часа. Снимка: "Дарик"
A A+ A++ A

Министърът на правосъдието Диана Ковачева свиква извънредно открито заседание на Висшия съдебен съвет в понеделник 16 юли, от 10.00 часа.

„Очаквам на това открито заседание ВСС да направи преглед на своята дисциплинарна практика по дела, които са били забавени," съобщи министърът на правосъдието Диана Ковачева в предаването пред БНР.

„На това заседание очаквам да може да се обсъди публично конкретното наказание," каза Ковачева по повод уволнението на съдия Мирослава Тодорова.

„Практиката на ВСС по отношение на дисциплинарните дела трябва да бъде последователна и да има ясни критерии – кога, какво наказание се налага," посочи Ковачева.

„Ако се окаже, че такива критерии липсват, аз ще започна консултации с всички заинтересовани страни за изработването на такива критерии в най-кратки срокове," каза тя.

„Много е важно ВСС по този казус да освети своята мотивация," допълни министърът.

Тя подчерта, че ВСС трябва да даде информация дали наистина става въпрос за тежки, системни нарушения от страна на съдия Тодорова.

„От информациите в медиите излиза, че става въпрос действително за много тежки нарушения, свързани с погасяване на дела по давност. От ВСС трябва да стане ясно дали това наистина е така, защото, ако е, е много тежко нарушение на професионални и етични норми. Това трябва да бъде обсъдено публично. От ВСС трябва да бъде предоставена информация за натовареността на съдия Тодорова. Този дебат вече не може да остане закрит," обясни Ковачева.

#Диана Ковачева #министър на правосъдието на България #Висшия съдебен съвет #ВСС #извънредно заседание #Мирослава Тодорова #уволнение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите