400 000 японци се евакуират заради поройни дъждове

400 000 японци се евакуират заради поройни дъждове
В японската област Фукуока, където вече са регистрирани 181 свлачища, е наредено на 78 600 души да напуснат домовете си. Там наводненията са повредили 820 къщи и отнесли три моста. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Близо 400 000 души бяха призовани да се евакуират заради поройните дъждове, които заливат Югозападна Япония в продължение на вече три дни.

В резултат на стихията 29 души са загинали или се водят безследно изчезнали, предават АФП и БГНЕС.

Японската метеорологична агенция предупреди за нови свлачища и наводнения, очаквани на остров Кюшу, където в събота паднаха 11 литра дъжд на кв.м за един час.

Властите наредиха евакуацията на 260 000 души, които вече са приютени в училища и други обществени сгради в северната част на Кюшу, където реките излязоха от коритата си, информират местните медии.

Към 140 000 други са приканени да напуснат къщите си - покана, която все още не е заповед – в четирите префектури на острова.

Кадри, излъчвани по телевизионните канали, показват отприщени мощни порои кални води, носещи всякакви останки, както и къщи, наводнени до покрива вследствие безпрецедентните според властите сезонни валежи.

Във Фукуока, където вече са регистрирани 181 свлачища, е наредено на 78 600 души да напуснат домовете си. Там са повредени 820 къщи и отнесени три моста.

Повече от 75 литра на квадратен метър вода са паднали за три дни в град Азо, разположен в подножието на вулкан в прфектура Кумамото. В Азо и околностите му наводненията взеха 20 жертви, 19 от които загинаха при свлачища и срутване на къщи.

Девет души се водят за безследно изчезнали, двама от които тази сутрин: 30-годишен мъж, отнесен в колата си от река в Ота, и 83-годишна жена, погълната от свлачище във Фукуока.

#Япония #наводнения #пороен дъжд #евакуация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници