Червен код в три области в неделя, температури над 41 градуса

Червен код в три области в неделя, температури над 41 градуса
Красимир Стоев каза още, че е малко вероятно до края на месеца да се повтори такава гореща вълна. През август също е малко вероятно такива температури да се измерят. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Червен код е обявен за 15 юли, неделя, в областите Плевен, Велико Търново и Русе, където температурите ще надвишат 41 градуса, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

В останалата част от страната е обявен оранжев код за шести пореден ден заради много горещото време.

Красимир Стоев обясни, че критерият за обявяването на червен код е, когато в по-голямата част на дадена област температурите са над 41 градуса.

„За да се обяви червен код за Благоевградска област, например за утре, температурите трябва да са над 41 градуса в по-голямата част от областта. А за утрешния ден там температурите ще бъдат около 39-41 градуса, само за Сандански температурата ще бъде 42 градуса," каза дежурният синоптик на НИМХ, цитиран от БГНЕС.

Той съобщи още, че Сандански и областта се смятат за най-горещата зона в страната.

Красимир Стоев каза още, че е малко вероятно до края на месеца да се повтори такава гореща вълна. През август също е малко вероятно такива температури да се измерят.

„Няма нищо необичайно в тези високи температури. Те са опасни, но честотата на появата на гореща вълна е средно на 5 години и тогава има такъв период с температури над 41 градуса. В България са се случвали такива много високи температури. Последната гореща вълна е през 2007 г. отново през юли месец - на 23-24 юли имаше температури до 45 градуса," припомни синоптикът.

Абсолютният максимум за страната е измерен в Садово, Пловдивско - 45,2 градуса през 1916 г.

Само няколко десети не стигнаха на Сандански през 2007 г. да минат този рекорд. През 2007 г. в Сандански бяха измерени 44,4 градуса, каза още Красимир Стоев.

#НИМХ #БАН #горещини #Красимир Стоев #червен код #оранжев код

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници