КНСБ ядосани на Московски: Да оттегли изявленията си!

КНСБ ядосани на Московски: Да оттегли изявленията си!
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Недопустимо е орган на държавната власт, министър в българското правителство, да прави подобни изказвания, без да си дава сметка за ефекта им в публичен план.

Това се заявява в декларацията на КНСБ във връзка с изявленията на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, че „крадците на гориво от БДЖ са синдикалисти"; „всички заловени с криминални прояви в железниците са членове на синдикатите".

Ръководството на КНСБ, СЖБ и СТСБ категорично се противопоставят на подобни манипулативни и неперсонализирани изказвания и квалификации, се казва още в декларацията.

Чрез тях индиректно, съзнателно или несъзнателно, се внушава и формира в публичен план отношение: към сдружените в синдикални организации работници; към самите синдикални организации; към правото на сдружаване, което работниците имат по Конституция, като към криминални личности и организации на престъпни лица, смятат още от КНСБ.

Извинения или оправдания за тези изказвания, основани върху аргументи за младост и незрялост, за липса на достатъчно управленски и политически опит, са неприемливи, допълват синдикалистите.

Неведнъж КНСБ, СЖБ и СТСБ са заявявали открито и ясно, че не толерират и не могат да толерират прояви на работници и служители, които са несъвместими с разпоредбите на българските закони, се казва в документа.

Нещо повече – КНСБ предложи преди време да бъдат обявени за прояви на тероризъм посегателства срещу вещи, части окомплектовка, включително и гориво, чрез които се обезпечава железопътният транспорт, без значение дали това са действия, осъществени от членове на синдиката или от служители, които не членуват в него, се заявява още в декларацията.

От КНСБ не допускат да се слага знак за равенство между крадец и синдикалист и да се внушава, че синдикалната организация е изградена от престъпници.

„Изявленията на министър Московски граничат с набедяване в престъпление спрямо всички синдикални членове, членуващи в СЖБ и СТСБ. Ако той има персонална информация за отделни работници и служители, нека в най-кратък срок да посочи конкретни имена на компетентните органи”, гласи изявлението.

КНСБ настояват министър Московски да оттегли изявленията си и по категоричен начин да заяви уважение към синдикализма в България, към синдикалните членове, включително и тези в СЖБ и СТСБ и към КНСБ като най-голямата и представителна организация в България, член на Европейската конфедерация на профсъюзите и на Международната организация на профсъюзите, партньор на Българското правителство, съобщават в декларацията си още от КНСБ, подписана от президента на КНСБ Пламен Димитров.

Във вторник Ивайло Московски заяви, че всички железничари, които имат криминални прояви, са членове на синдикатите. В сряда министърът отново потвърди думите си.

Той разкритикува синдикатите за това, че дават мнения по въпросите за БДЖ, а в същото време не са подали сигнали за злоупотребите.

„Те са единствено компетентни да кадруват и да дават мнение", коментира Московски.

„Аз не съм казал нищо различно от фактите. Какво прави нощната смяна с туби и маркучи? Всичките до един са членове на синдикатите, нищо повече не съм казвал", допълни министърът.

„Като ръководство ние и при най-малкото нарушение предприемаме нужните мерки”, увери Ивайло Московски.

#КНСБ #Ивайло Московски #Министър на транспорта #БДЖ #синдикати #Конституция #България #Пламен Димитров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници