Пшеницата поскъпна в разгара на жътвата

Пшеницата поскъпна в разгара на жътвата
Близо 43% от масивите с пшеница в Добричкия регион вече са ожънати, според данни на областната земеделска служба. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пшеницата в Добричко поскъпна до 400-420 лв. за тон в разгара на жътвената кампания, съобщи председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Кирил Жендов.

По думите му достигнатото ценово равнище е сред най-високите по време на прибиране на реколтата през последните години.

През юли миналата година зърното се търгуваше по 320 лева за тон, припомнят от браншовата организация.

Кирил Жендов коментира, че поскъпването вероятно може да се свърже с по-лошите прогнози за зърнената реколта в страни от Черноморския басейн, предаде БТА.

В Добричкия регион добивите тази година са с около 20 на сто по-ниски от миналата стопанска година, но качеството на зърното е много по-добро.

Близо 43% от масивите с пшеница в Добричкия регион вече са ожънати, според данни на областната земеделска служба.

Средният добив в най-големия зърнопроизводителен район на страната засега достига 454 килограма. Прибраната реколта в региона надхвърля 215 000 тона.

Преди няколко дни министърът на земеделието Мирослав Найденов заяви, че през февруари прогнозите за добива на пшеница в страната са били много лоши, но те са опровергани – вместо 2 млн. тона зърно се очаква да бъдат получени 4,1 млн. тона.

„Тазгодишната зърнена реколта е най-добрата от 20 години като качество на пшеницата и ечемика, а като количество е равна на миналогодишната“, каза още Мирослав Найденов.

Лабораторно доказаното съдържание на глутен от 25-30 единици по думите на Найденов е отлична предпоставка за качествен хляб. Това означава, че в хляба през тази година няма да има изкуствени примеси и добавки, които се слагаха досега заради лошото качество на добитата в предишните години пшеница, обясни земеделският министър.

Зърнопроизводителите от Добричко потвърдиха съдържанието на глутен между 25-30 единици. Председателят на браншовата им организация поясни, че обичайно този основен показател, който определя качеството на хляба, достига 20-23 единици.

#пшеница #жътва #зърнопроизводители #Мирослав Найденов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?