ВСС готвел поредни роднински назначения в съдебната система

ВСС готвел поредни роднински назначения в съдебната система
ВСС ще се опита да избере апелативен прокурор на София. При предишния опит през март главният прокурор Борис Велчев си тръгна от заседанието с думите „Омерзен съм от този начин на налагане на таен фаворит“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Поредните роднински назначения на важни постове в съдебната система ще се опитат да минат на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък.

Председателят на Административния съд в София Радостин Радков предлага да бъдат сменени сегашните му заместници.

Той предлага Милена Славейкова да бъде сменена с Румяна Лилова–Икономова, а Десислава Корнезова – с Любка Стоянова, съобщи „Дневник“.

Румяна Лилова–Икономова е съпруга на съдията от Върховния административен съд (ВАС) Андрей Икономов. Той нашумя като един от високопоставените магистрати, чиито майки и дъщери се сдобиха с терени на безценица в Приморско като крайно нуждаещи се.

Впоследствие колегите на Андрей Икономов и на останалите магистрати от ВАС отмениха дисциплинарните им наказания и ги оправдаха окончателно.

Любка Стоянова пък е снахата на члена на ВСС Елена Митева.

Председателите на съдилищата и шефовете на прокуратуратурите имат правото да посочват заместниците си, за да се гарантира екипният принцип. Това право обаче понякога се ползва да се формират лобистки, обвързващи или номенклатурни клики в структурите на съдебната власт, отбелязва „Дневник“.

Административният съд в София е един от най-важните, защото гледа на първа инстанция жалбите срещу актовете на редица държавни институции, исковете за обезщетения от неоснователни действия и бездействия на администрацията. Той е и последна инстанция по жалбите срещу наказателните постановления на КАТ-София.

На заседанието в четвъртък ВСС ще направи поредния опит да избере апелативен прокурор на София.

Кандидатите за поста са четирима. Това са прокурорът от Софийска градска прокуратура Божидар Джамбазов, зад когото стои главният прокурор Борис Велчев, Ангел Илиев – заместник на градския прокурор на София, Стойчо Ненков - прокурор в Софийската апелативна прокуратура, и Вичо Вичев - изпълняващ функцията на апелативен прокурор.

През март изборът се провали заради равния брой гласове на балотажа между Божидар Джамбазов и зам. апелативния прокурор Йордан Стоев, лансиран от председателя на Върховния административен съд Иван Колев.

Иван Колев сбърка името на Йордан Стоев и така събуди подозрения, че изборът е нагласен. Това вбеси Борис Велчев и той си тръгна от заседанието с думите „Омерзен съм от този начин на налагане на таен фаворит“. По-късно Йордан Стоев се отказа от състезанието.

#Иван Колев #Йордан Стоев #Вичо Вичев #Стойчо Ненков #Ангел Илиев #Борис Велчев #Божидар Джамбазов #Приморско #ВСС #Висш съдебен съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници