Ковачева зове магистратите да „гласуват пряко“ за членове на ВСС

Ковачева зове магистратите да „гласуват пряко“ за членове на ВСС
Според управляващите прекият избор на членове на ВСС съществува и сега – всеки магистрат гласува на Общите събрания, които излъчват кандидатите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Промените в Закона за съдебната власт за първи път предоставят право на всеки магистрат да номинира свой колега за член на Висшия съдебен съвет, смята министърът на правосъдието Диана Ковачева.

„Възползвайте се от тази възможност," апелира тя в отворено писмо до Апелативните райони София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново, съобщиха от Министерство на правосъдието.

„Обръщам се към вас като председателстващ ВСС, за да ви призова към активно участие в процеса на номиниране, обсъждане и избор на членове на следващия ВСС," се казва в писмото.

„От вашата активност, от вашето професионално, принципно и отговорно отношение зависи това в следващия състав на ВСС да влязат най-достойните, компетентни и почтени хора от вашите професионални среди," продължава Диана Ковачева.

Брюксел няколко пъти настоя България да въведе пряк избор на членовете на Висшия съдебен съвет още през 2012 г.

Министър Диана Ковачева многократно изтъква единомислието между България и ЕК реформата да влезе в сила от 2017 г., с което предизвика изумление у европейските партньори.

Според управляващите прекият избор на членове на ВСС съществува и сега – всеки магистрат гласува на Общите събрания, които излъчват кандидатите. Според разбиранията на ЕК обаче пряк избор означава един човек – един глас.

„Активната позиция на всеки от вас ще се прояви и при избора на делегатите, чиито брой ще бъде увеличен два пъти," се казва още в писмото на министър Диана Ковачева от вторник.

Най-убедителният личен принос на всеки от магистратите за развитие и усъвършенстване на съдебната ни система сега би било активното участие в предстоящия избор за нов ВСС, отбелязва още правосъдният министър.

„Вярвам, че съдиите, прокурорите и следователите в България ще проявят и този път високото си чувство за отговорност и ще защитят по най-достоен начин идеалите на професията," заявява още Диана Ковачева в отвореното писмо.

#Диана Ковачева #Закон за съдебната власт #ЗСВ #ВСС #ЕК #пряк избор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници