Установиха нарушение за 200 млн. лв. на НЕК по строежа на АЕЦ „Белене“

Установиха нарушение за 200 млн. лв. на НЕК по строежа на АЕЦ „Белене“
Нарушението на НЕК е най-голямото, установено при общо 109 финансови инспекции, приключили през второто тримесечие на 2012 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Националната електрическа компания (НЕК) не е провела процедура по възлагане на обществена поръчка за близо 200 млн. лв. по изграждането на АЕЦ „Белене“, установи проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

Нарушението е установено при проверка за периода 2006–2012 г. Държавната компания не е провела процедура по възлагане на обществена поръчка, свързана с избора на изпълнител за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на Блокове I и II на атомната централа, съобщават от агенцията.

Със същата обществена поръчка е трябвало да се провери законосъобразност на сключеното споразумение от 29 ноември 2006 г. между НЕК ЕАД и „Атомстройекспорт“ ЗАО, както и допълненията и договорните споразумения към него за периода от 26 ноември 2006 г. до 31 март 2012 година.

По силата на тези споразумения се удължаваше срокът на договора между НЕК и руската „Атомстройекспорт“ за строеж на АЕЦ „Белене“.

Констатацията на Агенцията за държавна финансова инспекция относно законосъобразността на обществената поръчка за АЕЦ „Белене“ е, че има закононарушение и целият доклад е изпратен на прокуратурата, както съобщи още в края на април премиерът Бойко Борисов.

Няколко дни по-късно Софийската градска прокуратура образува ново досъдебно производство за умишлена безстопанственост в особено големи размери по доклада за АЕЦ „Белене“ на АДФИ.

По първоначална информация става дума за щети в размер на около 200 милиона евро.

Досъдебното производство е образувано срещу двама от бившите шефове на НЕК - Мардик Папазян и Любомир Велков.

Според констатациите на доклада на АДФИ двамата са допуснали множество нарушения на Закона за обществените поръчки и Устава на НЕК.

Констатациите са, че тези нарушения са допуснати по допълненията на Споразумението, сключено през 2006 г. между НЕК и „Атомстройекспорт“, за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на блоковете в АЕЦ „Белене“.

Нарушението на НЕК е най-голямото, установено при общо 109 финансови инспекции, приключили през второто тримесечие на 2012 г.

През второто тримесечие завършиха и 41 финансови инспекции в общини, при които се провери разходването на получените през 2010 г. и 2011 г. средства от Републиканския бюджет за лекарствени продукти на ветераните от войните, военнопострадалите и военноинвалидите.

Финансовите инспектори установиха, че не са провеждани обществени поръчки за избор на аптеки – доставчици на тези лекарства.

#„Атомстройекспорт“ #АДФИ #Агенция за държавна финансова инспекция #АЕЦ „Белене“ #НЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници