Китай провежда безпрецедентна акция срещу мръсния въздух

Китай провежда безпрецедентна акция срещу мръсния въздух
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

През последните няколко месеца властите в Китай са наложили глоби или са повдигнали обвинения срещу служители на над 80 хил. завода в страната. Действията са част от акция, която министерството на околната среда е започнало в опит да пребори пословично известния проблем на страната с мръсния въздух. В резултат на това производството на над 40% от заводите е било спряно в някакъв момент. Наложените принудителни спирания са се отразили на бизнеса на предприятията в краткосрочен план. Освен това подобни мерки се отразяват и на пазара на суровини, защото Китай е един от най-големите купувачи на тях.

Синьо небе вместо смог

По време на партийния конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП) беше обявено, че държавата е поставила цел да намали нивото на опасните фини прахови частици (PM2.5) до 35 микрограма на куб. метър до 2035 г. спрямо измерените средно 47 микрограма на куб. метър през 2016 г. "Ще бъде много трудно да постигнем целта си и трябва да работим по-сериозно", коментира на пресконференция министърът на околната среда Ли Гандзие. Кампанията ще се фокусира върху редуцирането на замърсяването от промишлени предприятия, употребата на въглища за различни цели и подобряване на грижата за гражданите при извънредни ситуации.

Към момента количеството на опасните фини прахови частици в столицата Пекин, един от най-силно замърсените градове, е 20 пъти по-високо от препоръчаното от Световната здравна организация. След приемането на политика против замърсяването на въздуха през 2013 г. количеството на PM2.5 на територията на страната е с 33% по-ниско, но според множество международни организации китайското правителство не е предприело достатъчно мерки.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници