През 2018 г. България ще получи 2,3 млрд. лв. за земеделие от европейския бюджет

През 2018 г. България ще получи 2,3 млрд. лв. за земеделие от европейския бюджет
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Европейският парламент одобри бюджета на Европейския съюз за 2018 година, като в него са заложени средства за проучвания, научна дейност, инфраструктура, заетост, борба с младежката безработица и плащания към земеделските производители. Прогнозната сума, който ще получи България е над два милиарда евро, съобщи Андрей Новаков, единственият български евродепутат, който участва в преговорния екип.

В разговор с еврокомисаря по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер Новаков уточни и разпределението по отделните пера.

Предвидените междинни плащания за фермерите  ще достигнат 800 милиона евро, които се превеждат по линия на директните плащания, а още 380 млн. евро ще се разпределят за селските райони.

Близо 800 милиона са предвидени за градско развитие и инфраструктура, а 185 милиона ще отидат за програми за заетост. „Това ще бъде глътка въздух за България и ще подкрепи растящия икономически ръст на страната, като смятам, че предложеният бюджет и предвидените в него плащания за България са успех“, посочи Новаков.

Според Гюнтер Йотингер „този бюджет ще направи много за стабилизирането на Европа. Да вземем за пример кохезионните фондове. С тези милиарди, идващи от европейския бюджет, съфинансираме инвестиции в инфраструктурата, в сгради, в конкурентноспособността, главно в селските райони и в страни като България. Защо? България е нова страна-членка с брутен вътрешен продукт на човек от населението с около 6 500 евро. В същото време БВП в Люксембург е 90 хиляди, в Германия - 40 хиляди, а средният БВП на човек в Европейския съюз е 30 хиляди евро.

„Трябва да направим всичко възможно, за да засилим българскатаконкурентноспособност и БВП чрез инвестиции в инфраструктура. Да вземем например “Хоризонт 2020” - нашата програма за изследвания, да вземем за пример програмата “Свързана Европа” за енергийна инфраструктура, магистрали, жп линии. Смятам, че нашият европейски бюджет е добър инструмент, който може да бъде използван от нашите национални правителства, за да подобряват инфраструктурата и икономическото положение в нашите региони и страни членки.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници