За насекомите и хората

За насекомите и хората
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Жужене..., с което почти невидимият свят напомня за съществуването си. Звук, който все повече замлъква в големите градове, информира БНТ.

Оказва се, обаче, че не само там. За последните 30 години насекомите в Германия са намалели със 75 процента. Германски учени разкриха тревожните резултати от проучване, провеждано от 1989 година в едни и същи зони.Мартин Сорг: Да, броят на насекомите е намалял със 75 процента. А през лятото те намаляват още повече - с около 80 на сто.

Проучванията са направени в защитени райони, където миниатюрните същества би трябвало да са защитени в по-голяма степен.Ханс де Крун, Университет Рандбут: Ако една-трета от тях изчезнат, това ще има голямо въздействие върху екосистемата и върху нас, хората.

Защо изчезват насекомите? Учените все още не знаят с точност. Предполага се, че основната причина е използването на пестициди. Германските изследователи се надяват да открият отговорите и да намерят начин за възстановяване на популацията им.

Ханс де Крун, Университет Рандбут: Природата може да се възстановява. И ние трябва да се възползваме от това. Трябва да направим така, че броят на насекомите да спре да намалява. Аз съм оптимист. Но първо трябва да разберем каква е причината те да изчезват. Когато разберем, ние ще можем да се справим с проблема.

Важното е хората да осъзнаят и друг факт - някои насекоми може и да жужат досадно, но без мъничките създания светът няма да е същия и в никакъв случай няма да е по-добър.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници