България се присъедини към Декларацията по е-управление от Талин

България се присъедини към Декларацията по е-управление от Талин
източник: pinterest.com
A A+ A++ A

До 2022 г. европейските граждани ще могат да взаимодействат изцяло дигитално с публичните администрации на своите държави.

Възможност за гражданите и за бизнеса в ЕС да взаимодействат изцяло дигитално с публичните администрации на държавите-членки, повишаване на дигиталните умения на гражданите и прилагане на ориентирани към потребителя дизайн и предоставяне на дигитални публични услуги. Това предвиждат част от мерките през следващите няколко години, с които държавите-членки на ЕС се ангажираха по време на среща на високо равнище по е-управление в Талин. Участие в Министерската среща по е-управление взе председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ Росен Желязков, който подписа заключителния документ от форума в естонската столица. 

С Декларацията по е-управление от Талин министрите от ЕС, отговорни за електронното управление, потвърдиха политическата воля на държавите-членки да продължат усилията за ускорено развитие на е-управлението, което има централна роля за посрещане на предизвикателствата, свързани с дигиталната трансформация.

През следващите 5 години - до 2022 г. - държавите-членки на Европейския съюз ще предприемат осезаеми стъпки за реализация на принципите, заложени в Европейския план за действие за е-управление (2016-2020) и Европейската рамка за оперативна съвместимост. Сред тях са проектиране на всички публични процеси като цифрови по подразбиране, което ще сведе до минимум необходимостта гражданите и бизнесът да взаимодействат с публичните администрации. Същевременно те трябва да имат възможност да взаимодействат с администрациите изцяло дигитално, което ще гарантира достъпност и откритост на институциите.

За пълно въвеждане на принципа за еднократно събиране на данни (принцип „само веднъж“) през следващите години държавите-членки на ЕС ще идентифицират на мерки за намаляване на административната тежест чрез сътрудничество и обмен на данни между самите администрации на национално, регионално, локално и трансгранично ниво. Принципът за еднократно събиране и многократно използване на информацията ще бъде въведен и чрез подобряване на качеството и технологичната достъпност на данните в ключови регистри, както и чрез насърчаване на културата на повторно използване на информацията от администрациите.

За гарантиране на доверие и сигурност министрите по е-управление от ЕС декларираха воля за ускоряване на въвеждането на изискванията на Регламента на ЕС относно електронната идентификация и доверителните услуги при електронни трансакции на вътрешния пазар. С Декларацията от Талин държавите-членки потвърждават готовността си за подобряване на координацията и обмена за увеличаване на стратегическия, оперативния, изследователския и развойния си капацитет в областта на кибер сигурността, в частност чрез въвеждането на изискванията на Директивата за мрежова и информационна сигурност.

По отношение на принципа за откритост и прозрачност ключова стъпка ще бъде възможността за гражданите и за бизнеса да управляват личните си данни, с които публичните администрации разполагат. Държавите-членки ще работят също така за разширяване на достъпа и за подобряване на качеството на отворени данни, ключови за икономиката и за обществото.

Министрите по е-управление се ангажират да работят за избягването на дублирането в различни сектори на вече разработени приложения и за повишаване на използването на решения с отворен код при създаването и надграждането на ИКТ системи и решения. Насърчаването на повторното използване на притежавани или развивани за публичната администрация решения от страна на частния и неправителствения сектор също е сред мерките за по-пълно въвеждане на принципа за оперативна съвместимост в държавите-членки.

През следващите години държавите-членки на ЕС се ангажират още да предприемат стъпки за повишаване на дигиталните умения на всички равнища в публичните администрации, като необходима предпоставка за всяка успешна дигитална трансформация. С Декларацията министрите се ангажират да споделят добри практики в областта на е-управлението и успешни местни решения.

Държавите-членки също така следва да заделят адекватни и навременни ресурси за цифрова трансформация на всички равнища на публичните администрации, се казва още в текста на Декларацията от Талин. Напредъкът по изпълнението на документа ще бъде отчетен от Австрийското председателство на Съвета на ЕС през октомври 2018 година.

#ЕС #Талин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници