Няма нужда от промени в бюджетите на НЗОК и държавата, увери Менда Стоянова

Няма нужда от промени в бюджетите на НЗОК и държавата, увери Менда Стоянова
Категорично се противопоставяме на квалификациите, които направиха от БСП, че средствата са откраднати от правителството. Това категорично не е истина, увери Менда Стоянова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Решението на Конституционния съд за бюджета на НЗОК за 2012 г. няма да наложи промяна в Закона за държавния бюджет, заяви председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ.

Тя отказа да коментира решението, с което съдът обяви за противоконституционен текста в Закона за бюджета на НЗОК за 2012 г., който позволява на Министерството на здравеопазването да покрива разходи за медицински дейности, лекарствени продукти и медицински изделия със средства от касата.

Законовият текст, въведен по препоръка на финансовия министър Симеон Дянков, беше даден на Конституционния съд в края на 2011 г. от 60 народни представители от ДПС и „Коалиция за България“.

Подобен трансфер има за втора година в бюджета на Националната здравноосигурителна каса. През 2011 г. от НЗОК към здравното министерство бяха прехвърлени 340 млн. лв., а през 2012 г. - 100 млн. лв.

Според лидера на БСП Сергей Станишев след решението на Конституционния съд ще се наложи не само да бъде увеличен след това решение бюджетът на НЗОК за 2012 г., но и целият бюджет да претърпи промени.

„Мотивите на КС са задължителни за нас и ще ги изпълним. Решението няма да наложи промяна в Закона за държавния бюджет или в Закона за бюджета на НЗОК, няма да повлияе на резултата, който сме гласували“, категорична бе Менда Стоянова.

„Категорично се противопоставяме на квалификациите, които направиха от БСП, че средствата са откраднати от правителството. Това категорично не е истина“, увери Менда Стоянова.

Дебатите по трансферите, обявени за противоконституционни, започнаха, когато стана ясно, че няма никакви гаранции, че парите от здравните вноски ще бъдат разходвани само за здравно осигурени пациенти.

Въпреки това според Менда Стоянова тези средства се харчат за медицински дейности само за хората, които плащат здравни осигуровки.

„Трансферът е факт до момента, остатъкът няма да се осъществи. Министерството на здравеопазването ще извърши разходите за сметка на собствени икономии. Нетрансферираните суми ще останат в НЗОК“, обясни депутатът от ГЕРБ.

#Менда Стоянова #Конституционен съд #НЗОК #Министерство на здравеопазването #Сергей Станишев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници