Мистериозен адвокат иска да купи „БДЖ – Товарни превози“

Мистериозен адвокат иска да купи „БДЖ – Товарни превози“
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Мистериозен български юрист е сред подалите документи за участие в конкурса за приватизация на „БДЖ – Товарни превози“.

„24 часа преди изтичането на крайния срок за закупуване на документи за участие в конкурса за приватизация на „БДЖ – Товарни превози“ са ясни три субекта с интерес към дружеството“, каза директорът на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов, цитиран от в. „Труд“.

В късния следобед в сряда, 4 юли, документи купи консултантската компания „Ърнст енд Янг“ от името на базираната в град Острава, Чехия, логистична компания „Адвансд уърлд транспорт“.

В жп бранша компанията е съвсем неизвестна. На интернет страницата на дружеството обаче пише, че има 160 собствени локомотива и 6000 вагона.

Годишно превозва около 11 милиона тона товари, което го прави напълно съизмеримо с „БДЖ – Товарни превози“.

Другите двама кандидати за българския жп превозвач са румънската „Груп Феровиар Ромън“ и адвокат Петко Илчев.

Румънската компания е мажоритарен собственик на регистрираната в България „Българска железопътна компания“, в която дял има и „Агрополихим“ – Девня. Компанията държи около 20% от товарните превози по жп линии в България.

Колкото до юриста Петко Илчев, пълна мистерия е за кого работи. По неофициална информация той представлява интересите на руската Внешторгбанк и българската Корпоративна търговска банка на Цветан Василев. Официално потвърждение за това обаче няма.

#АПСК #Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол #Емил Караниколов #адвокат #конкурс #приватизация #„БДЖ – Товарни превози“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници