Искали да строят микроязовир за изкуствен сняг в „Бистришко бранище“

Искали да строят микроязовир за изкуствен сняг в „Бистришко бранище“
Вече пети ден гори пожарът, засегнал резервата „Бистришко бранище“. Снимка: „Новинар“
A A+ A++ A

Според проект за изграждане на ски зона в района на хижа „Алеко“ на 9 дка от резервата „Бистришко бранище“ ще се построи микроязовир за изкуствен сняг.

Още преди три години „Дойче веле“ сравни Витоша с новия Слънчев бряг. Проектът за изграждане на ски и почивна зона в района на „Алеко“ беше сравнен с мащабното строителство по родното Черноморие, а това буквално ще презастрои и унищожи Природен парк „Витоша“, предаде агенция КРОСС.

В своя публикация „Дойче веле“ още тогава съобщава, че част от проекта за изграждането на модерното курортно ски селище е построяването на микроязовир за изкуствен сняг, разположен на 9 дка, в резервата „Бистришко бранище“.

От Природен парк „Витоша“ поръчват анализ на евентуалните щети, ако проектът бъде приведен в изпълнение. Цифрите са потресаващи:

Ще бъдат изсечени 33 490 бр. дървета.

1650 дка ще бъдат застроени от територията на Природен парк „Витоша“.

Над 270 дка вододайни зони ще бъдат засегнати.

Общата площ на изсечените гори ще са 325 дка.

1380 дка ще са засегнатите местообитания от „Натура 2000“.

Над 166 дка морени ще бъдат застроени с писти и лифтове.

Още тогава анализът, поръчан от Природен парк „Витоша“, алармира, че предвидените трасета в проекта за някои от пистите ще засегнат пряко резерватите „Торфено бранище“ и „Бистришко бранище“.

Оценката е била направена на база косвена информация, защото още тогава инвеститорът „Витоша ски“ АД не е представил в ДПП „Витоша“ проектна документация.

Поради този факт оценителите смятат, че реално негативното въздействие от реализацията на плана ще бъде значително по-негативно.

До момента:

В района на каменната река в подножеието на връх Малък резен, над междинната станция на лифта, са взривени общо около 400 скални образувания (морени).

Взривен е хотел „Щастливеца“, за да се открие площ за ново строителство.

Взривен е и ресторант „Щастливеца“ към него.

Изорана е писта „Витошко лале“

По непотвърдена информация се предполага, че на това място ще бъде построен модерен 5- звезден хотел от групата на световна верига, чието условие за изграждане на хотели от този ранг е минаването на 4-лентов път в близост до хотела.

#„Натура 2000“ #Витоша #Алеко #„Дойче веле“ #ски зона #курорт #ски #микроязовир #„Бистришко бранище“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници