Станчов: Шепа хора контролират Варна

Станчов: Шепа хора контролират Варна
Във вторник вечерта над 1000 души обсадиха площада и блокираха кръстовището за почти един час пред Община Варна. Снимка: БТА
A A+ A++ A

Докато има една шепа хора, които добре се разбират и контролират всичко, не виждам как може да се промени положението във Варна, заяви бившият посланик и министър на външните работи Иван Станчов.

„Полицията трябва да разбере, че не сме противници – и те са граждани, и ние сме граждани, и работим заедно“, каза Станчов пред БГНЕС по повод „безобразията, които се вършат във Варна при приемането на новия Общ устройствен план (ОУП)“.

„Дълги години аз съм бил навън точно заради тази система, която не одобрявам“, заяви още бившият посланик и министър на външните работи, живял в САЩ и Великобритания.

Той подчерта, че за него всичко е наследство от комунизма и нацизма. По думите му българите рядко реагират и са доста пасивни. Станчов даде пример с французите, „които веднага викат и излизат със знамената“.

„Вчера беше добър митинг, имаше хора, които наистина реагираха добре, но случилото се днес беше позор“, допълни бившият дипломат.

Полицаите бяха много нервни, нямаха опит с митинги и не знаеха как да реагират, коментира още той.

„Бяха доста нервозни и започнаха да блъскат хората. Ако пипнеш хората, вече прекаляваш тотално, нямаш право, и те го разбраха. Дори предложих да се опитаме да им помогнем автобусите да минат, защото в автобусите отново са граждани и те имат права. Това вероятно помогна полицията да разбере, че не сме противници – и те са граждани, и ние сме граждани, и работим заедно“, каза още Станчов.

„Винаги казвам, че съм оптимист, ако съм тук, в тази райска градина, това е, защото съм оптимист“, каза още бившият външен министър.

Над 250 граждани се струпаха от ранните часове пред Община Варна, за да влязат на заседанието на Общински съвет – Варна, където се гледа Общият устройствен план на града.

Заради устройствения план във вторник вечерта се състоя голям митинг в морския град. Митингът продължи и в сряда.

Доста от гражданите бяха пуснати в общинската зала с плакати. Пред общината са още голяма част от хората, които не са допуснати вътре. 3 полицейски поста пропускат гражданите до залата.

Във вторник вечерта над 1000 души обсадиха площада и блокираха кръстовището за почти един час пред Община Варна.

В края на протеста се стигна до сблъсъци. Бяха арестувани четирима младежи, което възмути голяма част от протестиращите. Участниците в протеста скандираха „Мафия“.

#Варна #Общ устройствен план #ОУП #Иван Станчов #посланик #външен министър #САЩ #Великобритания #министър на външните работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници