Министерството на спорта се отказа от хижите

Министерството на спорта се отказа от хижите
Спортният министър Свилен Нейков ще оттегли текстовете, които щяха да позволят „хижите да бъдат давани чрез право на ползване на спортни дружества за срок до 20 години." Снимка: МФВС
A A+ A++ A

Хижите в България ще си останат хижи, увери в официално съобщение Министерството на физическото възпитание и спорта.

От ведомството информират, че ще оттеглят предложението си хижите да могат да се дават чрез право на ползване на спортни дружества за срок от 20 години, предаде Дарик.

Приетите на първо четене промени в Закона за физическото възпитание и спорта предизвикаха реакцията на Българския туристически съюз (БТС), откъдето преди седмица заявиха, че ще бранят хижите от продажба и разруха.

Тогава от туристическия съюз обявиха, че ще стартират подписка в защита на хижите срещу приетите на първо четене законови промени.

Изпълнителният секретар на туристическия съюз Венцислав Удев заяви, че целта на промените е по-атрактивните обекти, които са в близост до ски курортите, да бъдат отдадени под наем на частния бизнес.

Близо 190 са туристическите хижи в страната, които работят в момента.

В съобщение до медиите в понеделник, 2 юли, от спортното министерство информираха, че са провели срещи с ръководството на Българския туристически съюз след получаването на тяхното становище.

„Отчитайки факта, че Българският туристически съюз е установил трайни традиции и натрупал солиден опит в управлението на държавни обекти за социален туризъм, Министерството на физическото възпитание и спорта, като орган, който провежда държавна политика и в областта на социалния туризъм, счита, че не трябва да има двусмислени законови тълкувания, особено когато става въпрос за защита на държавната собственост и гарантиране на обществения интерес“, съобщават от ведомството.

„Затова между първо и второ четене на промените в закона министерството на Свилен Нейков ще оттегли текстовете, които щяха да позволят „хижите да бъдат давани чрез право на ползване на спортни дружества за срок до 20 години,“ обясняват от министерството и поясняват, че това е било декларирано и заявено в пленарна зала още на първо четене на законопроекта.

„Причината е, че предложението вече не намира систематично място в Закона за физическото възпитание и спорта, след приемането на Закона за публично-частно партньорство. Тази наша позиция като вносител бе заявена нееднократно както в Народно събрание, така и пред медиите“, посочват още от МФВС.

#хижи #Министерството на физическото възпитание и спорта #МФВС #под наем

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници