Хампарцумян: Да живееш под наем се оказва по-изгодно

Хампарцумян: Да живееш под наем се оказва по-изгодно
A A+ A++ A

"БНБ не издава нареждане на останалите банки дали да отпускат кредити, а предупреждава, че се появяват повече рискове, т.е. банките да заделят резерв за евентуален катастрофален изход".

Това заяви банкерът Левон Хампарцумян пред БТВ по повод скока с 15% за година на отпуснатите жилищни кредити.

"В Швейцария има ипотеки, които достигат до 100 г. Тамошният пазар е изкривен, защото има много богати хора. Млади хора професионалисти у нас започват да търсят крайградски къщи, за да могат да поемат нуждите на семейството си. Ако хората имат нужда от по-хубаво жилище и знаят какво да го правят, нека да си го купят. Но ако го купят с цел спекулация, може и да сбъркат. Всяка година населението на София расте. В по-търсените квартали в столицата много е вероятно цените да вървят нагоре заради все по-нарастващото население. В България сме склонни много да притежаваме жилище, отколкото да наемаме. Ще имаме период на евтини заеми и не много висока инфлация. Най-голямата компания за търговия с имоти в Китай е във фалит заради свръхпредлагане."

"При ниските лихви у нас се ангажирате да изплащате жилище за 20-30 години напред. Трябва да се види дали не е по-изгодно да живеем под наем. Следващото поколение може да си каже "Защо да не отида на почивка с гаджето на Малдивите, а ще ги давам за тухли?". Нашата култура е, че ако нямаш жилище, не можеш да се ожениш. Инфлацията не е това космато чудовище. Ако хората си мислят, че купувайки жилище, ще се спасят от инфлацията, не е решение. Държат ли ги в буркани и на купчинки, ще загубят част от тях", категоричен е банкерът.

#Левон Хампарцумян #под наем

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »