Атанасова представя новия борд на директорите на „Пирогов“

Атанасова представя новия борд на директорите на „Пирогов“
За пореден път искам да стане ясно, че проверката в „Пирогов“ не е имала за цел да урони престижа на болницата, нито да злепоставя лекарите, подчерта Десислава Атанасова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Новият борд на директорите на „Пирогов“ ще бъде представен в понеделник, обяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

В екипа влизат нови четирима души – двама от Министерството на здравеопазването, двама от Министерството на финансите, както и проф. Димитър Раденовски, който запазва мястото си на изпълнителен директор.

„За пореден път искам да стане ясно, че проверката в „Пирогов“ не е имала за цел да урони престижа на болницата, нито да злепоставя лекарите“, подчерта Десислава Атанасова пред БНТ.

По думите й поводът за проверката е, че здравният министър е принципал на „Пирогов“ и като такъв „трябва да е убеден какво се случва в частта финансова дисциплина и медицинска дейност с неговото лечебно заведение“.

Според Десислава Атанасова единствената такава проверка на болницата е направена през 2009 г., когато министър е бил Божидар Нанев, но въпреки че данните за нарушения са били изпратени на Икономическата полиция, те не са били отстранени.

Десислава Атанасова посочи, че има факти, които говорят за редица нарушения в обществените поръчки на „Пирогов“, има сключени граждански договори за над 2 млн. лв., раздавани хонорари и то при условие, че лекарите там вземат по 1000 лв. заплата.

„Други вземат бонуси по 50 000 лева, е, това нормално ли е?“, запита реторично здравният министър.

Тя каза, че докладът за „Пирогов“ е изпратен на много институции, не само в МЗ, с него разполага и Агенцията за държавен финансов контрол. Докладът е изпратен и на НАП, на НЗОК, на Инспекцията по труда и на прокуратурата.

Десислава Атанасова заяви, че ще вземе решение какви действия да се предприемат спрямо „Пирогов“, когато всички институции са се произнесли.

„Зад всички финансови документи, граждански договори, заповеди за възлагане на поръчки стоят подписи, стоят конкретни лица. Надявам се прокуратурата в скоро време да извърши своята проверка и за всички ще стане ясно какъв е ходът на досъдебното производство, което вече е образувано“, посочи Десислава Атанасова.

„Това, което лекарите там постигат като качество на медицинската помощ, извън факта, че нямат необходимите консумативи и апаратура, и чисто битовите условия в някои клиники, там работят наистина изключителни специалисти, хиляди хора всеки ден са обслужени качествено там“, заяви още здравният министър.

#Министерство на финансите #Министерство на здравеопазването #Десислава Атанасова #„Пирогов“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници