Токът скочил изненадващо заради грешни сметки за ВЕИ

Токът скочил изненадващо заради грешни сметки за ВЕИ
Ангел Семерджиев обясни, че ако не са били направени промените в Закона за ВЕИ, цената е щяла да се вдигне не с 13%, а с 30%. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Цената на електроенергията поскъпва с 13% вместо с предвидените 10% от 1 юли заради грешна прогноза на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

„Към 1 април, когато ДКЕВР е правил разчети за поскъпването на тока от 1 юли, при него нямаше информация, че в цената трябва да се изчислят толкова много допълнителни мегавати зелена енергия, колкото се оказа впоследствие през май и юни," обясни председателят на комисията Ангел Семерджиев пред БНР.

Той уточни, че тази информация за обема мегавати екологична енергия, които трябва да влязат в изчислението на енергийния микс, била в НЕК и електроразпределителните дружества, които трябвало да подават информация към ДКЕВР.

Информацията не била подадена в пълен обем към 1 април и затова се наложило малко преди влизането в сила на поскъпването да се преизчислят данните, които в крайна сметка показали поскъпване от 13%, а не първоначално прогнозираните 10%.

Според Велизар Киряков, председател на Асоциацията на производителите на екологична енергия, това е пореден опит на правителството да „очерни еколозите".

Той обясни, че през последните три години той и негови колеги непрекъснато се срещали с ръководството на икономическото министерство и предупреждавали, че ако продължи сключването на договори за изкупуване на зелена енергия с това темпо, ще се стигне до рязко поскъпване на цената на тока, но никой не взел мерки.

От Асоциацията на производителите на екологична енергия предлагали и да се направи счетоводно прехвърляне, при което скъпата зелена енергия от България, която изпълнява плана си за обем на екологичната енергия като дял от общата, да я продава на държави, които изостават с тези ангажименти.

Той даде пример с Люксембург, който досега има само 1% зелена енергия при цел от 16% до 2020 г. и купува от Литва и Германия. Така тежестта на зелената надбавка се прехвърляла на други държави, които са по-богати и купуват зелена енергия.

Енергийният министър Делян Добрев обаче възрази, че тези статистически прехвърляния съществували, но никоя държава не била „луда" да купува енергия по 855 лв. за мегават.

Велизар Киряков посочи и че Законът за енергията от ВЕИ е работел много добре, но проблемите дошли с приемането на промените през 2011 г., с които е одобрена фиксирана цена на изкупуване на зелена енергия за целия период на проекта, който в общия случай е 20 години.

Така, ако до 2011 г. имало инсталирани мощности за 20 мегавата от фотоволтаици и 300 мегавата от вятър, то за година вече има 600 мегавата от фотоволтаици.

По думите на Велизар Киряков вече има подписани договори за 12 хил. мегавата зелена енергия.

Тези изчисления бяха отречени от енергийния министър, който обяви, че подобна наглост не бил чувал в живота си.

„Никога не е имало подписани договори за 12 хил. мегавата. Никой не е виждал такива подписани предварителни договори," обяви Делян Добрев и каза, че изказването на Велизар Киряков е заради засегнатите му интереси, тъй като той се занимавал предимно с вятърна енергия, за която промените в закона не бяха толкова благоприятни.

Министърът посочи, че е важно в бъдеще навреме да се правят изчисленията, за да не се стига до подобни изненади. Според него нямало вече да се стига до подобни случаи и защото регулаторът значително е намалил цената, по която ще се купува зелена енергия занапред.

Очакваше се намалението да е с 54%, но до неделя официално съобщение от ДКЕВР по въпроса няма.

Делян Добрев съобщи и че най-бедните хора, които получават енергийни помощи, ще бъдат компенсирани за поскъпването на тока. Така се очаква около 300 хил. души да получат завишаване на помощта с процента на поскъпването на тока - 13%.

Директорът на Българския енергиен холдинг и бивш и.д. директор на НЕК Михаил Андонов коментира, че поскъпването на тока ще се отрази положително на приходите на НЕК и че разчетите й за нужното повишение в цената са били близки до тези, които е одобрил регулаторът.

Така щял да се компенсира дефицитът от 200 млн. лв., който щял да се появи при поскъпване от 10%, сега щял да бъде компенсиран на фона на тежкото финансово положение на оператора.

По думите на Михаил Андонов това поскъпване е трябвало да стане още от началото на годината. Той също подкрепи тезата, че цената на тока трябва да се определя на шест месеца, а не веднъж годишно.

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев възрази, че НЕК никога не е имало загуба от дейности, които са регулирани, а заради инвестициите в „Цанков камък" и АЕЦ „Белене".

Освен това исканията на компанията за новите цени на тока били базирани на грешни прогнози за 2011-2012 г. за зелената енергия.

Ангел Семерджиев още веднъж подчерта, че при новите цени на тока изненада е имало само при един елемент - този за зелена енергия.

Той обясни и че ако не са били направени промените в Закона за ВЕИ, цената е щяла да се вдигне не с 13%, а с 30%.

#ДКЕВР #Ангел Семерджиев #НЕК #ток #зелена енергия #Велизар Киряков #Закон за ВЕИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници