Околосветско пътешествие за минути

Околосветско пътешествие за минути
БНТ
A A+ A++ A

Земя като... една приятна следобедна разходка край датско езеро. Дори и с помощта на най-съвременните технологии околосветското пътешествие за броени минути или за час е, меко казано, твърде невъзможно. А обиколката на света пеша би отнела 11 години на всеки, решил да се захване с подобно приключение. Двойно повече години били необходими на Сьорен Пулсен, за да докара света в задния двор на къщата си, предаде БНТ.

Пулсен се родил в Дания през далечната 1888 година. Той бил от онези хора, които имат време и желание да се вглеждат в пейзажите и да откриват какво ли не в в нарисуваните от природата картини. Един ден Пулсен забелязал, че повърхността на голям камък в очертанията на имота му поразително наподобявала картата на полуостров Ютланд. Така се родила идеята за създаване на умалена карта на света в двора на Сьорен. Проектът стартирал през 1944 година.

Датчанинът работил до 1969-та по релефния модел край къщата, където израсъл, на брега на езерото Клейтруп. Мъжът използвал само камъни, пръст, вода, лопата и ръчна количка, за да създаде точен образ на мечтата си. И успял.

Днес имотът е превърнат в парк, който предлага всякакви развлечения на открито. Основна атракция в него, обаче, си остава околосветската обиколка, която трае броени минути. Толкова продължава и мини-околосветското пътешествие с лодка край някогашния заден двор с изглед към езерото Клойтруп. 35 хиляди души годишно посещават парка. А след разходката мнозина се отбиват в близкия ресторант, който предлага традиционни напитки и ястия. Мястото е поредното доказателство, че понятието устойчив туризъм не е отвчера.

#Дания #езеро #свят

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници