След година обсъждания депутатите приеха Закона за отпадъците

След година обсъждания депутатите приеха Закона за отпадъците
Дългото обсъждане на закона стана причина за дело срещу България в европейския съд в Люксембург.
A A+ A++ A

Новият Закон за управление на отпадъците беше приет окончателно на второ четене в пленарна зала, след като дискусиите по него продължиха близо година.

През това време първоначалният законопроект, подготвен от Министерството на околната среда и водите, претърпя съществени промени, отбелязва „Дневник“.

Търговците на метален скрап ще трябва да кандидатстват за нови разрешителни за работа в рамките на 6 месеца след обнародването на закона в „Държавен вестник“, решиха депутатите в четвъртък.

Тъкмо новите правила за площадките за черни и цветни метали в новия закон предизвикаха недоволство, което доведе до няколко протеста на фирми от бранша и продължителни дебати.

Междувременно Конституционният съд отмени най-спорната поправка, която гласеше, че пунктовете за скрап навсякъде трябва да са на място, определено с общ устройствен план.

Тъй като с такъв план досега разполагат под 1/3 от общините в България, това би означавало да се закрият огромен брой площадки.

В крайна сметка остана правилото, че както и досега, пунктовете ще могат да се откриват с „устройствен план“, т.е. и с подробен.

Според новия Закон за отпадъците частните пунктове за скрап вече ще работят с банкова гаранция от 25 000 лв., ще имат непрекъснато видеонаблюдение и да пазят записите 1 година. Освен това всички разплащания на площадките за скрап ще са по банков път.

От своя страна, общините ще трябва да направят свои площадки за скрап и други отпадъци до 2 години.

Тези пунктове ще са единственото място, където граждани ще могат да предават металните си отпадъци от битов характер (различни от стари електроуреди и автомобили), като това ще става безвъзмездно.

Освен това общините вече са задължени да рециклират също строителните и биоразградимите си отпадъци.

Тези с над 10 000 души население ще трябва да рециклират 50% от битовите си отпадъци до 2020 г., което означава, че дотогава България ще трябва да намали наполовина боклука си за депониране.

Дългото обсъждане на закона стана причина за дело срещу България в европейския съд в Люксембург.

Делото бе заведено от Европейската комисия в края на април, понеже страната още не е въвела рамковата евродиректива за отпадъците в законодателството си.

Правилата на евродирективата са сред текстовете в новия закон. Те нямат общо с оспорваните разпоредби за търговията със скрап и регламентират задълженията на общините и на държавата за рециклиране и оползотворяване на отпадъци.

Според МОСВ с приемането на закона делото в Люксембург би трябвало да бъде прекратено.

#скрап #Закон за управление на отпадъците #МОСВ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници