Каракачанов: Полковник Дрангов е легенда

Каракачанов: Полковник Дрангов е легенда
Източник: facebook.com
A A+ A++ A

За съжаление, в съседна Македония, от която е той и заради която се е сражавал, е забравен умишлено, тъй като е български военен. Ще дойде време и там. Tова каза пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства на Деня на отворените врати във Военната академия, който е посветен на 145-ата годишнина от рождението и 100-годишнината от героичната гибел на един от най-достойните и обичани български командири полковник Борис Дрангов, педагог, писател и воин, предаде „Фокус“.

„Полк. Дрангов е легенда не само като военен педагог, а и като революционер, публицист. Още от курсантските си години полк. Дрангов има статии във военни списания. Един от отличниците на тогавашното военно училище, служил в кавалерийския полк в Пловдив, след което се издига в кариерата, участник в две въстания – Горноджумайското и Илинденско-Преображенското въстание (1902-1903). Началник на школата за запасни офицери в Скопие.

Командир, който поколения след това е помнен във войската като човек, който е възпитавал цяло поколение български офицери, които са давали живота си за обединението на България. Борис Дрангов е един от личностите в българската история, макар и не генерал, който както виждате малко са военните, които не са генерали и които се помнят във военната история“, заяви Каракачанов. По думите му Дрангов посмъртно е полковник, той е подполковник по това време.
„Крайно време е да има негов паметник тук.

Неговата памет е била тачена веднага след смъртта му. Има чешми, дрангови чешми, има няколко села в България, които носят името Дрангово, не е само това до Петрич. Родолюбивите българи всяка година на неговия гроб в Скопие в деня на неговата смърт отиват и почитат неговата памет“, допълни военният министър. Според него това показва, че политиката, конюнктурата не могат да изтрият имена като полковник Дрангов. „Дори по времето на Комунизма, когато царските генерали бяха отричани, част от тогавашния елит, бяха негови възпитаници, като Ефрем Карамфилов. Това, което е свършил като военен педагог и български военен, е останало в съзнанието на българската армия, ще остане и в историята на България“, каза още Красимир Каракачанов.

#Красимир Каракачанов #легенда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници