Отиде си голямата българска писателка Свобода Бъчварова

Отиде си голямата българска писателка Свобода Бъчварова
Смятам, че който не познава миналото, е осъден да го преживее отново, обяснява писателката Свобода Бъчварова. Снимка: novinar.bg
A A+ A++ A

Голямата българска писателка и сценарист Свобода Бъчварова е починала на 87-годишна възраст в Бразилия.

Тя е издъхнала след седмица в болница, където била приета заради кръвоизлив, предаде БГНЕС, цитирайки съобщение на близките.

Свобода Бъчварова е родена на 11 януари 1925 година в Благоевград в семейството на Тодор Ангелов - Божаната, и Александра Шарланджиева.

Произхожда от семейство с леви политически убеждения, което през 1925 г. емигрира в Австрия, през 1926 г. — във Франция, а по-късно е екстрадирано в Белгия.

През 1930 г. в България е обявена амнистия за жените емигрантки и майката се завръща в България с дъщеря си, а бащата остава в Белгия, където взема участие в Съпротивата и е убит през 1943 г.

Като ученичка Свобода споделя идеите на баща си и тръгва по неговия път. Заради политическите си убеждения е арестувана.

След 9 септември 1944 г., след като майка й Александра взема участие като обвинител в извънредния Народен съд, Свобода Бъчварова заминава за Ленинград като студентка по естетика. Там се сблъсква с репресиите срещу съветската интелигенция.

Тъкмо тогава, както по-късно споделя, започва дълбоко да се съмнява в марксистката доктрина.

От брака си с д-р Любен Бъчваров има една дъщеря Елица, омъжена в Бразилия. От 1989 г. Свобода Бъчварова живее при дъщеря си.

През 2005 г. по случай 80-ата й годишнина е наградена с орден „Стара планина“. Свобода Бъчварова е автор на романите „Великденска ваканция“, „Литургия за Илинден“, „Приключенията на Фильо и Макензен“, „Телеграма с много неизвестни“, „Опасен чар“, „Земя за прицел".

Тя е сценарист на много игрални филми, между които и епизоди от сериала „На всеки километър“, на филма „Опасен чар“ и е съсценарист на филма „Мера според мера“ заедно с Георги Дюлгеров и Руси Чанев.

През 2008 г. Свобода Бъчварова представи последния си роман „По особено мъчителен начин...“ в София. В романа е описан животът на баща й Тодор Ангелов.

„Смятам, че който не познава миналото, е осъден да го преживее отново“, обяснява писателката.

#Руси Чанев #Георги Дюлгеров #„Опасен чар“ #„Опасен чар“ #орден „Стара планина“ #Бразилия #Свобода Бъчварова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници