Киро Японеца: Не съжалявам, че съборих „Двойната къща“

Киро Японеца: Не съжалявам, че съборих „Двойната къща“
YouTube
A A+ A++ A

Ако трябва да съм честен, не ме заболя от събарянето на „Двойната къща“, защото не е паметник. Това каза Кирил Киров – Киро Японеца в ефира на бТВ. По думите му няма как да бъде задължен да я възстанови. Той обаче посочи и че планира да изкупува и други къщи паметници, но не за да ги събаря, а за да ги реставрира, ако са от национално значение.

Двойната къща на Митови е построена е през 1907 г. по проект на архитект Георги Тодоров. През 1976 г. е определена за архитектурно-строителен паметник на културата за сведение, а на 11 ноември този статут беше отменен след становището на Специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности и подпис на тогавашния министър на културата Вежди Рашидов. Според становището 110-годишната страда стои „чуждо и нехармонично“ в средата около нея. На 29 април 2017 г., въпреки общественото несъгласие, в първия от три почивни дни сградата беше разрушена.

През 2005 г. Киров започва да търси начини да купи имота и го придобива от различни собственици. Твърди се, че това е станало със заплахи и за смешни пари.

През 2014 г. той внася в Столична община план за реставрация на сградата, който така и не се реализира. Следват пожари, които, според съседи, не са случайни.

#Кирил Киров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници