НАТО обмисля да се присъедини към международната коалиция срещу ИД

НАТО обмисля да се присъедини към международната коалиция срещу ИД
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Военният комитет на НАТО смята, че Алиансът трябва да се присъедини към международната коалиция срещу групировката "Ислямска държава" (ИД), предаде БНР.

Държавите от НАТО засега не желаят да се ангажира Алиансът с активни бойни действия, макар че повечето от тях участват индивидуално в антиджихадистката коалиция.

По време на днешната си среща, министрите на отбраната ще продължат дискусията, започната от министрите на външните работи в понеделник. Ще бъде обсъдено и изпълнението на решенията, приети през март, за създаването на военен щаб на ЕС в Центъра за планиране и управление на операциите на ЕС, предаде РИА.

Министрите ще обсъдят още възможността за така нареченото постоянно структурирано сътрудничество в областта на отбраната и предполагаемите правила на Договора за ЕС. Решенията за такова сътрудничество към момента не са приети, а на дневен ред ще бъде прегледът на инвестициите на държавите членки за укрепване на отбраната. 

Междувременно по време на срещата си с министъра на отбраната на Норвегия Ине Екиксен Джеймс Матис заяви, че се САЩ работи по плана за военните действия в Афганистан. "Ние търсим сътрудничество с нашите съюзници (от НАТО), докато не се вземе окончателно решение, предаде ТАСС. 

Припомняме, че миналата седмица американският генерал-лейтенант Винсънт Стюарт коментира, че е необходимо САЩ и НАТО да променят стратегията си за стабилизиране на положението в Афганистан. "Трябва да действаме много по-различно от начина, по който се действаше преди", подчерта още той.

Малко по-рано The Washington Post съобщи, че един от възможните варианти е да бъдат изпратени най-малко 3 хиляди военни в Афганистан. Тогава, по данни на медията, американският президент Тръмп поиска подкрепа от високопоставени служители в администрацията му. Както се очакваше, окончателното решение за стратегията за действие в Афганистан ще бъде взето преди срещата на върха на НАТО, която ще се проведе в Брюксел на 25 май.

#НАТО #ЕС #Алиансът #Джеймс Матис #Тръмп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници