Централната банка на Англия прогнозира "гладък" процес по Брекзит

Централната банка на Англия прогнозира "гладък" процес по Брекзит
Източник: YouTube
A A+ A++ A

При представяне на последните прогнози за развитието на британската икономика в средносрочен план, Английската централна банка отбеляза, че те са направени въз основа на предположението, че процесът по Брекзит ще мине гладко с преходен период, който до голяма степен ще съхрани текущите търговски и други договорености и след прогнозния тригодишен период, предаде БНР.

"Ние предполагаме, че процесът по напускането на ЕС ще бъде гладък", подчерта управителят на АЦБ Марк Карни по време на пресконференция след края на днешното заседание на централната банка. Той добави, че ще има споразумение, както и негов преходен период. "Ние обаче не знаем каква ще бъде точната форма на това споразумение", коментира още той.

Карни също посочи, че централната банка не е направила прогнози за сценарий, при който не се постигне сделка с ЕС и при който има "ясно изразено" поскъпване на отношенията между Европейския съюз и Великобритания. 

Напрежението между ЕС и Обединеното кралство ескалира през последната седмица, когато британският премиер Тереза Мей обвини европейските официални лица за отправянето на заплахи към Великобритания, при това само часове, след като главният преговарящ на Съюза Мишел Барние разясни подробно исканията за постигане на сделка, отнасяща се за процеса по Брекзит.

На въпрос дали това напрежение е направило постигането на споразумение по-малко вероятно, Карни отговори, че Великобритания и ЕС са заявили публично желанието си за гладък процес по развода. "Това е целта и на двете преговарящи страни, като не е наша работа да я поставяме под въпрос. Намираме се едва в началните дни на целия процес", отбеляза още шефът на АЦБ.

#ЕС #Брекзит #Марк Карни #АЦБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници