Карадайъ: Гласуваме против кабинета, има не малко неизвестни

Карадайъ: Гласуваме против кабинета, има не малко неизвестни
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Ще гласуваме против предложения кабинет, на изборите имаше не малко неизвестни. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ преди гласуването на състава на кабинета „Борисов 3“. „Основният въпрос беше накъде след изборите, с голяма сила той стои и сега“, коментира той, пише Труд.

„Въпросът трябва да се разглежда в контекста на интензивно променящата се обществено политическа обстановка в района“, обясни Мустафа Карадайъ. „Следвайки демокрацията, правата на гражданите и националната сигурност трябва да се фокусираме и в европейските проблеми“, допълни той. „Българските граждани очакват решителни мерки за справяне с бедността и демографската криза“, заяви лидерът на ДПС. „Възможно ли е изобщо да се постихне успех – нашият отговор е не“, коментира той.

Карадайъ изрази колебание и за структурата на правителството, специално за коалицията с националистически партии, което не носи стабилност и реформи, от които България се нуждае. Между патриотизма и национализма има ценностна стена, смята Карадайъ. Той нарече идеологията на новия кабинет "агресивен, лицемерен национализъм- те си смениха речника, за да влязат във властта и излъгаха българските граждани", посочи Карадайъ, предаде БГНЕС.

По негови думи евролидерите трябва да се запознаят с модела на настоящия вицепремиер - живи са спомените, пазят се стенограмите. Да сложиш националист да отговаря за демографската политика на този пост е цинизъм, поясни Карадайъ. И даде пример, че в ЕС няма националисти във властта: в България - може, в Европа - не, а ДПС ще напомня на ГЕРБ това, за този двоен стандарт при всяка възможност във всеки европейски формат.

Според Карадайъ това правителство няма програма за управление. Той подчерта, че уникалният български етнически модел трябва да бъде осмислен и да бъде издигнат до национален идеал, без лъжи и демагогия и без фалшив патриотизъм. "Ние проповядваме заедност и обединение, толерантност и мир, те могат да ни обединят и да създадат мнозинство на ценностна основа. Защо най-голямата политическа сила в НС трябваше да се коалира в тази сложна формула", запита той.

Всеки компромис, липсата на смелост и политическа воля, поддаването на „харесване” и моментни решения, знака на равенство между бежанци и емигранти ерозира демокрацията, самите политици и техните формации в дългосрочен аспект, посочи лидерът на ДПС. По негови думи народът мъдро трябва да прецени и осъди. "Но кой ще плати за изгубеното време - най-голямата политическа сила сега, тя ще плати", смята Карадайъ.

Ние трябва да изберем стабилност вместо криза, национално отговорно поведение вместо популизъм и национализъм, призова той и добави, че сега това изглежда невъзможно. Заради недалновидна политика и липса на държавническо поведение този мандат ще бъде труден за ГЕРБ. Лошото е, че това ще бъде труден период за всички български граждани и за демокрацията в България.

Без да наблягаме на библейската истина „Който сее вятър, жъне бури”, призовавам ви към повече разум и мъдрост, каза Карадайъ. Всеки отговорно трябва да носи своята служба в името на България, за положението на българските граждани, за мира вътре в страната, в ЕС и между съседите. ДПС ще осъжда всяка проява на разделение и омраза, на етническо и верско противопоставяне. Такъв модел на поведение може да бъде толериран, България трябва да бъде част от демократична Европа като алтернатива на авторитарния популизъм в световен мащаб - да спасим България, заключи Карадайъ.

#Мустафа Карадайъ #ЕС #ДПС #ГЕРБ #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници