Ирена Кръстева и Цветан Василев купиха ИПК „Родина“ на минимална цена

Ирена Кръстева и Цветан Василев купиха ИПК „Родина“ на минимална цена
Документи за участие в търга са подали само от „ИПК Родина“ АД на медийната групировка „Обединени български вестници“, чийто мажоритарен собственик е „Си ди дивелопмънтс“ на Ирена Кръстева и банкера Цветан Василев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Единственият кандидат за недостроената сграда на ИПК „Родина“ спечели търга с оферта от 20 млн. лв.

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол обяви публичен търг с явно наддаване за продажбата на Издателско-полиграфическия комплекс „Родина“.

Документи за участие в търга са подали само от „ИПК Родина“ АД на медийната групировка „Обединени български вестници“. Неин мажоритарен собственик е „Си ди дивелопмънтс“ на Ирена Кръстева и банкера Цветан Василев, предаде БНР.

Началната тръжна цена на сградата на бул. „Цариградско шосе“ 113 беше 20 млн. лв. Депозитът за участие беше 2 млн. лв. Имотът е частна държавна собственост.

Купувачът ще трябва в срок от 1 година да довърши сградата или да я разруши и да разчисти имота.

Редакционният корпус на ИПК „Родина“ включва подземни гаражи на две нива; ниско триетажно тяло; две високи тела – корпус 1 на девет етажа, с разгъната застроена площ по проект 8418 кв.м, и корпус 2 на петнадесет етажа, с разгъната застроена площ по проект 13 866 кв.м; топла връзка между двата корпуса с разгъната застроена площ 300 кв.м.

През последните няколко години фирмите на Ирена Кръстева изградиха медийна империя, включваща редица водещи печатни и електронни медии в страната, сред които „Телеграф“, „Монитор“ и др.

Юристът и експерт по приватизация Марин Божков заяви преди дни, че липсата на интерес за участие в търга може да се обясни с икономически съображения.

„Става въпрос за голям комплекс, който представлява стоманено-бетонна конструкция, чието премахване, ако се налага, струва много скъпо. Теренът също би трябвало да е скъп, защото се намира в район, предвиден за ускорено изграждане за административни и търговски нужди“, коментира Марин Божков.

По думите му единствената фирма, закупила документация за участие в търга - „Си ди дивелопмънтс“, е опитала да придобие земята не по реда на приватизация, а по реда на замяната при правителството на Тройната коалиция.

„Замяна не с кого да е, а с Министерството на финансите“, отбелязва Марин Божков.

#„Си ди дивелопмънтс“ #„Обединени български вестници“ #„ИПК Родина“ АД #Цветан Василев #Ирена Кръстева #ИПК „Родина“ #Агенция за приватизация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници