Не е изключено терористът от Петербург да е имал съучастници (ОБНОВЕНА)

Не е изключено терористът от Петербург да е имал съучастници (ОБНОВЕНА)
Източник: News.bg
A A+ A++ A

Разследването не изключва версията терористът, взривил бомба в метрото на Санкт Петербург, да е имал съучастник, посочват от правоохранителните органи. "Активно се работи по версията, че заподозреният в бомбения атентат не е действал сам. Някой може да го е снабдил с компоненти за експлозивите, да е подсигурил транспортирането им, да е осигурил място, където да работи над тях, както и да е изготвил плана за терористичния акт", отбеляза източникът, предаде Дарик.

Той уточнява, че на този етап това е само една от работните версии. Разследването обаче активно работи по този вариант. Междувременно стана ясно, че следственият комитет на Русия е установил местожителството на предполагаемия изпълнител на терористичното нападение в Санкт Петербург, съобщи ТАСС.

„Установено е местожителството на Акбаржон Джалилов, извършил по данни на следствието взрива във вагон на метрото. В жилището му вече е извършен обиск", заяви ръководителят на Следствения комитет Александър Бастрикин на оперативно съвещание със следствено-оперативната група.

Следствието разглежда и вариант бомбата в метрото да е гръмнала случайно. Засега не се изключва възможността тя да е трябвало да бъде поставена на друго място и чак тогава да се взриви. Засега обаче официални източници не потвърждават тази информация. Паралелно с това вече се проследява целият маршрут, изминат от Акбаржон Джалилов преди атентата. Раследващите предстои да установят откъде точно е минал атентаторът и дали не е общувал с някого, предаде iNews.bg.

"На записите от охранителните камери, се вижда, че заподозреният излиза от дома си с чанта и раница", допълни говорителят на Следствения комитет Светлана Петренко. По нейни данни до момента са разпитани 40 души, сред които и персонала на метрото. До момента иззети голям брой предмети и записи от видеокамери, които се анализират от криминалистите, допълни Петренко. Има нареждане да се проверят евентуални връзки на предполагаемия атентатор с "Ислямска държава", заяви говорителят на ведомството, предаде РИА Новости.

Цялото семейство на Акбаржон Джалилов е изчезнало преди съобещението за терористичния акт. Това разказват техни съседи в град Ош в Киргизстан. В същото време обаче ги описват като дружелюбни и любезни хора. Родителите на Акбаржон имали още 2 деца – момче и момиче. С тях жиевеел само малкият му брат, докато сестрата била женена и живеела при мъжа си, предаде "РИА Новости", цитирайки киргизската агенция 24.kg.

Акбаржон Джалилов е посещавал често джамии, но не се е увличал по радикалния ислям или екстремистки течения. Това пък разказва неговият чичо. Той обаче отбелязва и че отдавна не общува толкова често с племенника си. Междувременно родителите на терориста вече са пристигнали в Санкт Петербург. Те са отказали да говорят с журналистите. Майка му обаче е казала, че не вярва синът й да е извършил атентата.

#Акбаржон Джалилов #Санкт Петербург #Светлана Петренко #обиск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници