Секретен план! Великобритания планувала да взриви тунела под Ла Манша в случай на война

Секретен план! Великобритания планувала да взриви тунела под Ла Манша в случай на война
pixabay.com
A A+ A++ A

Великобритания е имала план да постави атомна бомба в тунела под Ла Манша и да го взриви при нужда да прекъсне връзките си с Европа. Разсекретени са документи, които показват, че в миналото политиците са планирали срутването на тунела в случай на военна необходимост, пише The Daily Express, информира агенция Фокус.

Секретният план е бил изготвен от служители на държавните структури и на армията през март 1969 г., докато плановете за строежа на тунела са все още на чертожната дъска и са били правени при случай на съветска инвазия. Но той излиза наяве десетилетия по-късно, след като е открит в архивите на министерството на отбраната. Правителството е пазило плана в тайна от Франция. „Атомна бомба би била 100% ефективна при пълното срутване на тунела“, пише в документа
Разкритието идва във времена на загриженост за възможна европейска война след стартирането на процедурата по Брекзит и думите на бившия председател на Консервативната партия Майкъл Хауърд, който заяви, че страната би воювала с Испания, ако последната заплаши британската власт над Гибралтар.

#Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници