Електрически заряд движи дюните на Титан

Електрически заряд движи дюните на Титан
Източник: Мегавселена
A A+ A++ A

Американски учени доказаха, че появата на електрически заряд след триене причинява аномалната ориентация на повечето дюни на Титан, най-големият спътник на Сатурн, съобщи Лента. Изследването беше публикувано в сп. "Нейчър джиосайънс", предаде Дарик.

В екваториалните части на Титан има дюни, ориентирани срещу посоката на движение на преобладаващите в региона ниски ветрове. Геометричната форма на хълмовете, според учените, е свързана с трибоелектрическия ефект - възникване на електрически сили на привличане между триещите се една в друга въглеводородни частици, образуващи дюните.

Учените смятат, че взаимното привличане на въглеводородните частици на Титан, обусловено от наблюдаваното наелектризиране, надвишава това на песъчинките на Земята. До изводите си експертите стигнаха, след провеждането на лабораторни експерименти.

Титан, подобно на Земята, има атмосфера и разнообразна повърхност, състояща се от въглеводородни планини, езера и морета. Цели 98,4 % от атмосферата му се състои от азот, а също метан и водород. Спътникът е шест пъти по-лек от Земята.

#Титан #Сатурн

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници