Ново звено в България решава забавени дела вместо Страсбург

Ново звено в България решава забавени дела вместо Страсбург
Според Диана Ковачева така гражданите няма да ходят вече до Страсбург и да чакат по 5-10 години за едно дело. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ново звено към Инспектората на Висшия съдебен съвет ще замести Страсбург по отношение на забавените дела, обяви министърът на правосъдието Диана Ковачева.

Според нея така гражданите няма да ходят вече до Страсбург и да чакат по 5-10 години за едно дело.

„На практика случаите ще бъдат разглеждани в рамките на 6 месеца след молба до министъра на правосъдието и инпектората към ВСС“, уточни Диана Ковачева, цитирана от БТА, след като откри новата сграда на Административния съд в Пловдив.

При безпричинно забавяне на делото потърпевшите ще получат адекватно на европейското обезщетение за претърпените вреди, а в Страсбург обезщетенията са до 10 000 евро, увери министърът.

Според Диана Ковачева това е нов механизъм, който ще даде „глътка въздух“ на Страсбург, от една страна, а от друга, хората ще бъдат обезщетявани по-бързо.

По думите на правосъдния министър, този механизъм ще заработи след приемането на Закона за съдебната власт и така ще се противодейства на бавното правосъдие.

Министерството на правосъдието е направило оглед на всички съдебни сгради в страната и вече има списък с тези, които най-спешно се нуждаят от ремонт, съобщи още Диана Ковачева.

Тя уточни, че на база на тази оценка ще се ремонтират съдилищата в страната и като приоритет за ведомството си посочи сградата на съда в Перник, която се нуждае спешно от ремонт за около 3 млн. лв. според предварителни изчисления.

#Диана Ковачева #Министерство на правосъдието #Страсбург #ВСС #Инспекторат към ВСС #забавени дела

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници