Стрес за еврото след отказ на Жупе за кандидатура на вота във Франция

Стрес за еврото след отказ на Жупе за кандидатура на вота във Франция
Източник: Investor.bg
A A+ A++ A

Единната европейска валута се намира под известен натиск от продажби, след като бившият френски премиер Ален Жупе обяви, че той не е готов да се включи в президентската надпревара. Това отново доведе до опасения за възможна победа в предстоящата политическа битка на антиеропейският кандидат на крайната десница - Марин льо Пен, предаде БНР.

Проведено в края на миналата седмица проучване на общественото мнение показа, че ако Ален Жупе замести Франсоа Фийон като кандидат център в дясно за следващ президент на Франция, той би спечелил първия тур на изборната битка, който ще се проведе на 23-ти април, следван от центристкия кандидат Емануел Макрон. При такъв сценарий кандидатът на партията "Национален фронт" - Марин Льо Пен би била аут от президентската надпревара на втория тур на 7-и май.

Отказът обаче на Жупе се включи, макар и със закъснение, в предизборната битка, доведе до обръщане на позитивната посока на движение на единната европейска валута. След като по-рано през деня еврото поскъпна за кратко до триседмичен връх от 1,0639 щатски долара, последва негов спад към часово дъно за деня около 1,0585 нивото. В същото време еврото парира и част от сутрешното си поскъпване към 7-седмичен връх от 0,8668 британски лира, търгувайки се около 0,8638 паунда.

Единната европейска валута губи позиции и спрямо японската йена и швейцарския франка с оглед на техния статут на "валути-убежище" на фона на известно геополитическо напрежение, провокирано от изстреляните четири балистични ракети от страна на Северна Корея, три от които се приземиха в японски води. Еврото се понижава към 120,35 йени, след като в петък поскъпна до 121,16 йени (най-високо ниво от 15-ти февруари) и спад към часово дъно за деня от 1,0687 франка, отстъпвайки от сутрешен 6-седмичен връх около 1,0721 нивото.

Провокациите от страна на Пхенян се отразяват негативно и на щатския долар, който също губи позиции спрямо йената и франка. Прибирането на печалби от "дълги" доларови позиции е в сила от края на миналата седмица насам, въпреки че в своя реч в петък президентът на Фед Джанет Йелън отново намекна за възможно вдигане на лихвените ставки на предстоящото на 14-ти и 15-и март редовно заседание на Централна банка на САЩ.

#Ален Жупе #Марин Льо Пен #Джанет Йелън #евро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници