Силен ръст в промишленото производство на еврозоната до 70-месечен връх

Силен ръст в промишленото производство на еврозоната до 70-месечен връх
Източник: Investor.bg
A A+ A++ A

Активността в промишления сектор на еврозоната достигна през февруари 70-месечен връх благодарение на солиден ръст както на промишленото производство, така и на новите поръчки, показват окончателни данни от проучване на агенция Markit, предаде БНР.

Промишленият PMI индекс нарасна през февруари до 55,4 пункта от 55,2 пункта през януари. Въпреки че това представлява слаба низходяща ревизия от предварителен индекс на ниво от 55,5 пункта, активността в промишлената сфера е най-добрата от април 2011-а година.

Индексите, измерващи производството и новите промишлени поръчки, също нарастват до 70-месечни върхове, като това се отразява позитивно на бизнес оптимизмът и на разкриването на работни места през втория месец на годината. Средната цена на входа на промишлените предприятия в еврозоната пък се повиши с най-солидно темпо от май 2011-а година насам, докато ценовият индекс на изхода на предприятията нарасна до близо шест годишен връх, което е пореден знак за засилване на инфлационния натиск в региона през последните месеци.

Агенция Markit отбелязва, че повечето национални PMI индекси сигнализират за ускорен растеж на промишлената активност, като най-солидно е повишението в Холандия (до 70 месечен връх) въпреки предстоящите на 15-и март важни парламентарни избори в страната, които вероятно ще бъдат спечелени от крайно дясната "Партия на свободата", имаща обаче малък шанс за съставяне на самостоятелно правителство.

Промишленият PMI индекс на Германия се повиши през февруари до 69-месечен връх от 56,8 пункта спрямо 56,4 пункта в началото на годината и малко под предварителен индекс на ниво от 57,0 пункта. Аналогичният френски индекс пък се понижи до 52,2 пункта от 53,6 пункта през януари и предварителен индекс на ниво от 52,3 пункта.

Италианската промишлена активност се ускори до 14-месечен връх (скок на съответни индекса от 53,0 пункта до 55,0 пункта), като в същото време промишленият индекс на Испания се понижи до 54,8 пункта от 55,6 пункта месец по-рано.

#PMI #еврозоната #индекс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници