Задържаният за смъртта на Ким Чен-нам бил експерт по химия

Задържаният за смъртта на Ким Чен-нам бил експерт по химия
Източник: Webcafe
A A+ A++ A

Задържаният в петък заподозрян във връзка със смъртта на заварения брат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун - Ким Чен-нам, вероятно е експерт в областта на химията, съобщава ТАСС, като се позовава на в. "Стар", предаде Дарик.

Става дума за севернокорейския гражданин Ли Чен-чхол, на 47 години. През 2000 г. той е завършил университет в Северна Корея, където е изучавал и медицина. В продължение на 10 години, до 2011 г., е участвал в изследвания в Калкута. След като се завърнал в Пхенян, получил предложение за работа в малайзийска компания, работеща в областта на информационните технологии.

В. "Стар" посочва, че следствието не бърза с изводите, че задържаният може да е участвал в създаването на отровата, с която се предполага, че е бил убит завареният брат на севернокорейския лидер. В момента задържаният се разпитва с цел изясняване на местонахождението на още трима мъже, които според медиите са възможните организатори на покушението.
 
Малайзийските власти потвърдиха на 14 февруари смъртта на Ким Чен-нам, който се почувства зле на летището в Куала Лумпур и почина на път за болницата. Преди това той поискал помощ от сътрудници на летищните власти, като се оплакал от силен световъртеж и казал, че някой му плиснал в лицето някаква течност.

Според друга версия бил напръскан със спрей с неизвестен химикал, според трета към лицето му била поднесена напоена с неизвестна течност кърпа. Медиите писаха също, че е бил отровен със спринцовка. Официално потвърждение на тези версии засега няма.

По случая са задържани четирима души, сред които гражданки на Виетнам и Индонезия, смятани за извършителките на престъпния план. Задържан е също приятелят на едната от тях, както и Ли Чен-чхол, когото малайзийските медии посочват като един от предполагаемите организатори на убийството.

Ким Чен-нам е по-големият син на покойния севернокорейски лидер Ким Чен-ир от връзката му с известната севернокорейска актриса Сон Хе-рим. Известно време Ким Чен-нам бе смятан за наследник на властта в Северна Корея, но изпадна в немилост, след като през май 2001 г. се опита да замине за Токио с фалшив паспорт. От тогава той живееше в изгнание в Макао, Сингапур или Китай.

#Ким Чен-ун #Ким Чен-Нам

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници