Ердоган призова избирателите за мобилизация за референдума

Ердоган призова избирателите за мобилизация за референдума
Източник: zaPernik.com
A A+ A++ A

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова своите привърженици да се мобилизират за предстоящия референдум за конституционните промени, които ще разширят неговите правомощия. На 16 април около 57 милиона избиратели в Турция ще участват в допитването за конституционните промени, предаде БНР.

На многолюден митинг в град Кахраманмараш турският президент посочи още, че преминаването към президентската система на управление на страната е негов личен проект за реформи и го е замислил и работил по него още от времето, когато е бил кмет на Истанбул преди 13 години.

"Ако на 16 април народът каже „да“, Турция ще премине към президентската система и след първите избори ще има първия си президент по този модел. След това парламентът ще приеме решение за връщане на смъртното наказание", заяви Ердоган.

Смъртното наказание в Турция беше отменено през 2004 г. Но след осуетения опит за държавен преврат през миналата година се заговори за неговото връщане и Ердоган обяви, че ще го одобри, ако парламентът приеме решение.

В същото време Берлин категорично предупреди Анкара, че въвеждането на смъртното наказание ще доведе до спиране на преговорите за присъединяването на страната към ЕС.

#Реджеп Тайип Ердоган #референдум #смъртното наказание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници