Къде по света още се прилага смъртното наказание

Къде по света още се прилага смъртното наказание

canva

A A+ A++ A

Има ли държави, които през 2024 г. все още прилагат смъртното наказание? Япония, една от малкото развити страни, в които все още се прилага смъртно наказание, осъди на смърт мъж, признат за виновен за извършването на палеж, при който през 2019 г. загинаха 36 души в студио за анимационни филми, предаде АФП.

Присъдата е произнесена в момент, когато в Съединените щати се планира тази седмица да бъде екзекутиран осъден убиец с помощта на азотен газ - метод, оприличен от ООН на "изтезание".

Въпреки че броят на известните екзекуции рязко се е увеличил през 2022 г. - последната година, за която има налични глобални статистически данни, броят на държавите, които осъждат хора на смърт, продължава да намалява.

Ето някои ключови цифри:

През 2022 г. броят на известните екзекуции е скочил с 53%, като е нараснал до 883 от 579 през 2021 г., според доклад на Amnesty International от май 2023 г. Тази цифра е най-високата, регистрирана в световен мащаб от 2017 г. насам (993).

На три държави се падат 90% от всички докладвани екзекуции през 2022 г.: Иран с 576 (ръст от 83 %), Саудитска Арабия със 196 (утрояване на броя спрямо 2021 г.) и Египет с 24 (спад от 71%).

Данните на Amnesty не включват екзекуциите в Китай, който се смята за най-големия екзекутор в света, както и в Северна Корея и Виетнам. Трите държави пазят данните си в тайна.

До края на 2022 г. общо 112 държави официално са отменили смъртното наказание за всички престъпления, като най-скоро към клуба се присъединиха Казахстан, Папуа Нова Гвинея, Сиера Леоне и Централноафриканската република.

"Без съмнение светът продължава да се отдалечава от смъртното наказание и само малка част от държавите - които все повече се изолират - активно използват това наказание", пише Amnesty.
Съединени щати

През 2023 г. в САЩ са извършени 24 екзекуции, докато през 2022 г. те са били 18.

Най-много екзекуции, 8, са извършени в Тексас, а Флорида, която възобнови екзекуциите след дълга пауза, е на второ място с 6 екзекуции.

Вирджиния стана 23-ият щат, който отмени смъртното наказание през 2021 г., първият южен щат от бившата Конфедерация, който направи това.

Губернаторите на 6 други щата - Аризона, Калифорния, Охайо, Орегон, Пенсилвания и Тенеси - са спрели прилагането му.

Саудитска Арабия

Официалните данни показват, че екзекуциите в Саудитска Арабия са се утроили в сравнение с 2021 г. - от 65 на 196, което е най-високият брой, регистриран от Amnesty в страната за последните 30 години.
Това се дължи главно на увеличаването на регистрираните екзекуции за престъпления, свързани с тероризъм, и възобновяването на екзекуциите за престъпления, свързани с наркотици. Мораториумът върху екзекуциите за престъпления, свързани с наркотици, който според Саудитската комисия по правата на човека е бил въведен през 2020 г., е приключил през 2022 г.

Иран

576-те души, екзекутирани в Иран през 2022 г., са били предимно осъдени за убийства и престъпления, свързани с наркотици, съобщи Amnesty. От 13-те жени сред 883-те души, за които е известно, че са били екзекутирани през 2022 г., 12 са в Иран, който в края на 2022 г. беше разтърсен от протести, водени от жени, заради смъртта на Махса Амини, след като тя беше арестувана от моралната милиция за предполагаеми нарушения на строгия женски дрескод в страната. Заради протестите Иран екзекутира девет души.

Египет

През 2022 г. в Египет са екзекутирани 71% по-малко хора в сравнение с 2021 г., но известните смъртни присъди са се увеличили с 51%.

#смъртното наказание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници