Ердоган почна преговори с Хамас за освобождаването на взетите заложници

Ердоган почна преговори с Хамас за освобождаването на взетите заложници
A A+ A++ A

Преговори с „Хамас“ за освобождаването на отвлечените от ислямистката групировка заложници започна турският президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Франс и се позова на официален източник от Анкара.

„Те преговарят за освобождаването на заложниците по нареждане на Ердоган“, заяви източникът, потвърждавайки информация на частната телевизия „Хабертюрк“.

Новината, че Турция води преговори за пленените цивилни от „Хамас“ след нападението й срещу Израел през уикенда, предаде и Ройтерс. Агенцията се позова на висш турски служител, пожелал да запази анонимност. Източникът доверил, че преговорите се водят от съответните институции на Турция по нареждане на президента Ердоган, но не съобщил подробности.

Десетки израелци и чужденци са държани като заложници от бойци на „Хамас“ в ивицата Газа при изненадваща и взела многобройни жертви офанзива, която палестинското ислямистко движение започна в събота.

Германия призова Катар, както и други страни от Близкия изток, да играе активна роля в опитите за освобождаване на заложниците, заяви днес германският външен министър Аналена Бербок.

Турският президент предложи да посредничи за възстановяване на мира и за тази цел започна да се среща с близкоизточните си партньори. Тази вечер, Еродган, който е традиционно близък с Катар, се срещна със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман и с алжирския президент Абделмаджид Тебун, предаде Анадолската осведомителна агенция.

От името на Турция „сме готови да направим всичко по силите си“, включително да се заемем с „посредничество“ и „справедливо помиряване“, за да изведем бързо региона от този конфликт, заяви държавният глава, цитиран от Анадолската агенция.

Въпреки сближаването с Тел Авив, започнало преди няколко месеца, Ердоган заяви днес, че Израел се държи в ивицата Газа „не като държава, а като групировка“.

„Бомбардирането на цивилни селища, блокирането на превозни средства, доставящи хуманитарна помощ в региона“, извършването на всичко това, „може да бъде реакция само на групировка, а не на държава“, каза Ердоган, цитиран от турската телевизия НТВ, пише БТА.

#"Хамас" #Реджеп Тайип Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници