Уволниха шефа на дирекция "Инспекторат" в МВР (Обновена)

Уволниха шефа на дирекция "Инспекторат" в МВР (Обновена)
http://www.teletek.bg
A A+ A++ A

Началникът на Дирекция "Инспекторат" в МВР Николай Гешев е бил отстранен от поста си, съобщи БНР, позовавайки се на МВР. За момента причините за рокадата не са ясни, пише iNews.bg.

Най-вероятно обаче в случая става въпрос за лична разправа на служебния министър Пламен Узунов с Гешев. Това твърди Фрог нюз, позовавайки се на източници в министерството. Преди няколко дни сайтът предупреди, че във вътрешното министерство се готви вендета срещу двете ключови дирекции, борещи се с корупцията в структурите на МВР - "Инспекторат" и "Вътрешна сигурност".

По искане на прокуратурата през 2015 г. двете антикорупционни звена проверяваха шефа на областната дирекция на МВР в Пловдив Пламен Узунов заради скандал с полицаи, които не реагирали на прегазен човек на пешеходна пътека. Това доведе и до оставката на Узунов, който сега вече е служебен министър.

И тримата нови зам.-министри - Венцислав Катинов, Маринела Белева и Емил Ганчев, също са били проверявани от "Инспектората” и "Вътрешна сигурност” по нареждане на прокуратурата, става ясно още.

Вчера Гешев е бил извикан от политическия кабинет на Узунов и му е съобщено, че е отстранен, защото срещу него е започнало дисциплинарно производство за нарушения.

Гешев е излязъл в болнични. Според запознати сигналът до министър Узунов за Гешев е подаден от шефа на Дирекция "Управление на собствеността и социални дейности” в МВР Иван Пейков. Пейков също е разследван от Инспектората за съмнения за корупция при проваления конкурс за изработване на нови униформи в МВР.

Очаква се до края на другата седмица съдбата на Гешев да последват и други началници. Особен натиск има за мястото на главния секретар на МВР Георги Костов. Според сайта за мястото му спрягали шефа на СДВР Младен Маринов.

Гешев е завършил Висшето Военно строително училище "Любен Каравелов", а след това и Военна академия "Г. Раковски". През 2005 г. се дипломира от Академията на МВР като отличник на випуска с пълен отличен, сочи биографията му, публикувана на сайта на МВР. Дипломната му работа е на тема "Организационно поведение в териториалните полицейски структури".

Има присвоено звание "полковник" от МВР през 2004 г. и присъдена категория "В" от 2006 г. През 2012 г. - 2013 г. работи в дирекция "Специализирани полицейски сили" ("Жандармерия") при ГДОП и ГДНП. През 2005 г. е награден с "Почетен знак" на МВР - III степен.

#МВР #Николай Гешев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници