Европейската комисия плаши със санкции! България не приема бежанци по квоти

Европейската комисия плаши със санкции! България не приема бежанци по квоти
pixabay.com
A A+ A++ A

Следващият месец Европейската комисия ще прецени дали да започне наказателни процедури срещу страните, които не приемат достатъчно бежанци по задължителните квоти, съобщи БНР. От декември насам България не е настанявала нови бежанци от Гърция и Италия по схемата за солидарно преместване, докладва Еврокомисията, информира iNews.bg.

Приетите у нас бежанци са само 29 души - от Гърция. Такива бяха данните и в предишния доклад на ЕК в началото на декември миналата година. Освен това нито един бежанец не е пристигнал от Италия в България, въпреки обещаната от страната ни квота от 471 бежанци.

Нито един човек не е презаселен в България и по другата приета от ЕС схема за доброволен прием на хора - директно от бежански лагери в Турция, Ливан или Йордания. По нея българските власти са обявили 50 свободни места.

"Останалите държави също се бавят с приема и до момента преместените по задължителните квоти общо са едва към 12 000 човека", оплака се първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс.

"Имаме нужда от политическа смелост. Само с отричане, проблемът няма да се реши", заяви той. И предупреди: "Ако някои страни-членки си мислят, че могат да демонстрират солидарност без да правят нищо, те дълбоко се заблуждават".

"Може би някои си мислят, че устойчива миграционна политика е възможна само с подобрен граничен контрол и борба с трафикантите, но в такъв случай те се заблуждават. Ако изоставим елемента на солидарност с останалите ни членки, другите части от плана няма да проработят", заяви още заместникът на Жат-Клод Юнкер.

След десетия доклад за изпълнението на бежанските квоти през март ЕК ще реши дали да започне процедури за нарушение, предупреди още Тимерманс.

 

 

 

#бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници