В Скопие гневни! Искат обяснение от конгресмена за подялбата на Македония

В Скопие гневни! Искат обяснение от конгресмена за подялбата на Македония
en.wikipedia.or
A A+ A++ A

Министерството на външните работи на Македония съобщи, че чрез посолството си във Вашингтон е поискало обяснение от Държавния департамент на САЩ за изявленията на американския конгресмен Дейна Рорабейкър. Повод за гнева на Скопие стана скандалното изказване на влиятелния американски политик и бивш съветник на президента Роналд Рейгън, в интервю за косовската телевизия "Визия плюс, че "Македония е пропаднал проект за държава и трябва да бъде поделена между Косово и България, а също и от други балкански страни", информира iNews.bg.

"Конгресменът e член на Комисията по външните работи и председател на подкомисията по европейските въпроси. Изразените от него възгледи предизвикват голямо безпокойство в Македония и в региона. Те разпалват националистически изказвания в съседните държави, с което ни връщат в миналото", се казва в официалната позиция на Скопие.

"Вярваме, че Държавният департамент ще разсее всякакви съмнения около изнесената позиция, както и че ще потвърди своята политика към Македония и Балканите", настояват македонските власти.

Преди време конкресмен Рорабейкър изпрати писмо до сръбския президент Томислав Николич, в което направи друго нестандартно предложение - за размяна на територии в Южна Сърбия за Северно Косово и Метохия като решение за намаляване на напрежението в тази част на региона.

#Скопие #Дейна Рорабейкър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници