Пресата в Румъния: Хибридна война като в Украйна не е изключена

Пресата в Румъния: Хибридна война като в Украйна не е изключена
Източник: flashnews.bg
A A+ A++ A

Трети ден на протестите в Румъния: около 80 000 души се събраха снощи на Площада на победата в Букурещ, а броят на протестиращите в цялата страна достигна 200 000 души, съобщават днес румънските ежедневници, пише 24 часа.

Недоволни от решението на правителството да не оттегли приетото късно във вторник извънредно постановление за промени в Наказателния кодекс, демонстрантите скандираха пред сградата на правителството: "Крадци!", "Анулиране!", "Да дойде НДБК да ви вземе", визирайки Националната дирекция за борба с корупцията. Част от протестиращите раздадоха цветя на жандармеристите, а други донесоха чай и кафе на премръзналите демонстранти. Този път не се стигна до сблъсъци, а само двама души, които носеха пиротехнически материали, бяха отведени в полицейското управление, пише в. "Гъндул".

Вестник "Ромъния либера" съобщава, че срещу осем души са повдигнати обвинения за безредиците по време на протеста на Площада на победата в сряда, като седем от тях за задържани в ареста за 24 часа. Вестник "Евениментул зилей" цитира телевизионно интервю с бившия президент Траян Бъсеску, в което той казва, че настоящата ситуация в Румъния може да бъде начало на хибридна война и уточнява, че макар да е трудно да се повтори украинския сценарий, това не е изключено. "Трудно е Румъния да влезе в сценарий от типа на този в Украйна. Казвам това с отговорността на човек, който разбира процесите.

Може да има хибридна война, само че за разлика от Украйна, Румъния е част от евроатлантическите структури, трудно е да се случи това, което се случи в Украйна, но не е изключено", заяви бившият президент. Изданията цитират и предупреждението на Гюнтер Крихбаум, председател на комисията по европейски въпроси в германския парламент, който казва, че Румъния рискува да загуби правото си на вот на европейско ниво, ако правителството в Букурещ продължи напред и не оттегли спорното извънредно постановление. "Председателят на Комисията би трябвало да извика спешно румънския премиер в Брюксел и да поиска веднага да бъдат оттеглени предложените мерки. В случай че правителството откаже да отговори на този призив, ще трябва да се избере друг път.

Комисията би трябвало да инициира в тази ситуация процедура съгласно новия механизъм за гарантиране на правовата държава. Ако правителството не се откаже, Румъния рискува да загуби правото си на глас на европейско ниво", се посочва в съобщение на Крихбаум, цитирано от сайта Хотнюз. Вестник "Ромъния либера" се позовава на друг член на Бундестага - Бернд Фабрициус, който е и докладчик на Парламентарната асмблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/. Той казва в интервю за Дойче веле, че отпускането на еврофондове за Румъния трябва да бъде проверено веднага.

"С извънредното постановление, одобрено тихомълком през нощта срещу сряда и публикувано с незабавен ефект в Държавния вестник на Румъния, новото правителството нарушава фундаменталните принципи на правовата държава", посочва германският политик, който коментира, че "за Румъния и нейните граждани, но и за общността на страните от ЕС, това е тежък регрес". "Затова отпускането на еврофондове за Румъния трябва да се провери веднага и ако е необходимо, дори да се спре, докато не се гарантира, че тези пари ще бъдат използвани без злоупотреби", казва Фрабрициус.


#Румъния #Букурещ #НДБК #ПАСЕ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници