Държавните служители без бонуси за работа в комисии

Държавните служители без бонуси за работа в комисии
Първа в скандала с бонусите „изгоря“ бившата шефка на Националната здравноосигурителна каса Нели Нешева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Служителите в държавната администрация на всички равнища да не получават бонуси за работата си в комисии, предвиждат промени в Закона за администрацията, предлагани от правителството.

Същото се отнася и за участието на чиновници в работни или експертни групи, органи на управление или контрол на фондове, сметки, съвети, комитети, одитни комитети и други, които не са юридически лица, предаде БГНЕС.

Със заключителните разпоредби на законопроекта аналогични промени се правят и в Кодекса на труда, в законите за държавния служител, за филмовата индустрия, за закрила и развитие на културата, за концесиите, за съхранение на въглероден диоксид в земните недра, за обществените поръчки, за националната стандартизация.

Промените засягат също така законите за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, за правната помощ, за ветеринарномедицинската дейност, за хазарта, за насърчаване на научните изследвания, за експортното застраховане и в Семейния кодекс.

Целта е да се премахне възможността да се получават възнаграждения, които не са обвързани с постигнати резултати.

Подобна практика не допринася за повишаване ефективността на съответните дейности и крие риск от изкривяване на всеки модел на възнаграждения в публичния сектор.

Същата е целта на направените в сряда промени в 13 постановления, наредби и правилници за прилагане на различни закони.

По този начин ще се въведе по-прозрачен и ефикасен модел на възнаграждения в публичния сектор и ще се създадат предпоставки за по-ефективен контрол от страна на гражданското общество, отбелязват от правителството.

Предложението на кабинета „Борисов“ е следващата стъпка в реформата, отнасяща се до заплащането на служителите в държавната администрация и премахването на допълнителното материално стимулиране от приходи от глоби, такси и имуществени санкции.

Първият етап беше въведената през 2009 г. забрана за получаване на допълнително възнаграждение в случаите, когато лицата в изпълнителната власт и държавната администрация участват като представители на държавата или на общината в органите на управление или контрол на държавни или общински дружества или на юридически лица, създадени със закон.

От направените и предлаганите промени се очаква оптимизиране на разпределението на публичния ресурс и повишаване на ефективността и прозрачността на дейностите в публичния сектор.

В началото на годината избухна грандиозен скандал с допълнителното материално стимулиране в държавната администрация, след като се разбра, че чиновници на всякакви нива са вземали бонуси, някои от които многократно по-големи от заплатите им.

#държавна администрация #бонуси #допълнително материално стимулиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници