САЩ и Русия се счепкаха за Иран

САЩ и Русия се счепкаха за Иран
Ирански студенти протестират пред завод за преработване на уран. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Пререкания избухнаха между САЩ и Русия заради новите санкции, които американците наложиха на Иран за ядрената му програма.

Русия смята едностранното въвеждане на санкции от страна на САЩ срещу Иран за неприемлива мярка, която противоречи на международното право, предаде Интерфакс, цитирана от Фокус.

„Във връзка с решението на администрацията на САЩ да въведе по-строги едностранни санкции срещу Иран, които засягат компании от трети страни, сътрудничещи си с Техеран в петролния сектор, както и срещу иранския банков сектор, отново подчертаваме, че Русия смята подобни мерки за неприемливи и противоречащи на международното право“, заяви рано във вторник говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Вашингтон взе решение да наложи нови санкции срещу Иран след последния доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за ядрената програма на Техеран.

Само часове по-рано от Вашингтон изразиха надежда да получат руска подкрепа за санкциите срещу иранската ядрена програма.

Новите санкции по отношение на Иран се разработват в тясна координация с партньорите от страните от „шесторката“, в която се включва и Русия, заяви неназован високопоставен представител на американската администрация, цитиран от Интерфакс.

„Правителството на Русия, разбира се, предостави критически важната си подкрепа на основите на международните санкции, които бяха въведени по отношение на правителството на Иран“, заяви източникът в хода на телефонна пресконференция във Вашингтон.

„Важно е да се подчертае, че ние действаме с единна позиция на международното общество и е важно Русия да сътрудничи в тази връзка. Под действието на тези мерки попадат редица европейски и азиатски компании, но не мога да назова в момента дали в списъка присъстват руски компании“, заяви източникът, запитан дали ще се облагат с нови американски санкции руски петролни компании.

По-рано президентът на САЩ Барак Обама заяви, че Иран е избрал пътя на международна изолация.

„Докато Иран продължава по този опасен път, САЩ ще продължат да намират начини в съгласие с нашите партньори и чрез нашите собствени действия да изолират и усилят натиска върху режима на Иран“, заяви Обама в писмено изявление.

Редица западни страни, начело със САЩ и Великобритания, а и Израел, са особено разтревожени от вероятността Иран да се сдобие с ядрено оръжие чрез ядрената програма, развивана от Техеран вече десетилетие, която официално е „за мирни цели“.

Според Международния договор за неразпространение на ядреното оръжие от 1970, по който Иран е страна, съществуващите по онова време ядрени сили – САЩ, Русия (СССР), Китай, Франция и Великобритания, са признати, а останалите страни имат право на граждански ядрени програми за производство на електричество и научни цели.

В същото време обаче така оформеният режим на неразпространение може да бъде пробит по подобие на направеното от Северна Корея, която след развиването на мирна ядрена програма, през 2003 г. създаде собствени атомни бомби и едностранно се оттегли от Международния договор за неразпространение – ход, който не можа да бъде предотвратен от инспекциите на Международната агенция за атомна енергия.

Заради смятания на запад за „международно агресивен“ режим в Ислямската република Иран, САЩ обмисля от няколко години дали да нанесе превантивен удар по обекти от иранската ядрена пограма, които могат да бъдат осъществени съвместно с главния американски съюзник в Близкия изток – Израел.

Подобни превантивни удари върху ядрените програми на държави с диктаторски режими вече са били провеждани от Израел срещу иракския реактор „Осирак“ през 1981 г. (Операция „Вавилон“) и срещу сирийски реактор (Операция „Орчард“ , т.е. „Овощна градина“) през 2007 г. И двете операции трайно унищожиха ядрените програми на Ирак на Саддам Хюсеин и на Сирия.

Израел е давал индикации и преди, че може да предприеме удар срещу ядрените съоръжения на Иран дори и без американска подкрепа, защото смята заплахата от ирански ядрени оръжия за „екзистенциална“, най-малкото заради риториката на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад, който редовно говори за „изтриване на Израел от картата“.

Остава под въпрос обаче доколко израелците биха имали успех сами в подобна операция, тьй като иранските цели са на по-голямо разстояние, страната е с планински релеф, а ядрените инсталации са пръснати на няколко места и са дълбоко под земята.

Политическите последици от подобен въздушен удар остават твърде неясни, въпреки че през 2010 г. американски секретни документи, публикувани от „Уикилийкс“, разкриха, че арабските държави в региона също се смятат за заплашени от иранската ядрена програма и поне тайно биха одобрили въздушен удар на САЩ или Израел срещу иранските ядрени обекти.

#Международна агенция за атомна енергия #МААЕ #президент на Иран #Махмуд Ахмадинеджад #Русия #Международния договор за неразпространение на ядреното оръжие #ядрено оръжие #ядрена програма #Иран #Израел #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай